© Saskia Vanderstichele | Ayoub Bouda met een foto van zijn broer Mehdi.

Ayoub Bouda, broer van doodgereden Mehdi, wint Prijs Voor Mensenrechten

SD
15/11/2021

Ayoub Bouda, de broer van de overleden Mehdi (17), werd maandag als een van de vijf winnaars uitgeroepen voor de Prijs Voor Mensenrechten van de Liga Voor Mensenrechten. Ayoub nam het op voor zijn doodgereden broer en richtte de organisatie Atlasvzw op om politiegeweld onder de aandacht te brengen en hun families te ondersteunen.

Ayoub Bouda verloor zijn broer Mehdi (17) in augustus 2019 na een aanrijding met een politiewagen. De omstandigheden waarin Medhi omkwam blijven tot op de dag van vandaag onduidelijk. Ayoub vertelde het verhaal van Mehdi via het collectief #JusticePourMehdi. Daarnaast startte hij de organisatie Atlasvzw om politiegeweld onder de aandacht te brengen en slachtoffers en hun families te ondersteunen. “Iedereen heeft het recht om zich vrij en veilig te voelen,” aldus de Liga Voor Mensenrechten.

Naar aanleiding van de internationale dag van de mensenrechten op 10 december rijkt de Liga Voor Mensenrechten elk jaar de Prijs Voor Mensenrechten uit. Met deze prijs wil de Liga een persoon of organisatie die zich ingezet heeft voor de mensenrechten in de bloemetjes zetten. De Liga viert dit jaar bovendien zijn 30ste editie.

Niet gratuit

Dit jaar werden naast Ayoub Bouda, nog vier andere winnaars uitgekozen. Rusthuisbewoner Roger Lybaert won de prijs naar aanleiding van een open brief die hij schreef waarin hij duidelijk maakte hoe de rusthuisbewoners tijdens de coronacrisis zonder inspraak van hun vrijheid werden beroofd. Ook collectief BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd!) wint de prijs. Zij komen sinds 2007 op voor de keuzevrijheid van vrouwen om al dan niet een hoofddoek te dragen.

De derde winnaar is mediacollectief Zwijgen Is Geen Optie van Tom Mahy en Anthony Bosschem. Het collectief "voert oprechte gesprekken met interessante mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd", klinkt het. “Ze slagen erin om stemmen die niet vaak gehoord worden een podium te geven. Niet gratuit, maar met het doel om tot oplossingen voor ons allemaal te komen,” aldus de Liga.

Ten slotte won ook Radio Gaga van Dominique Van Malder en Joris Hessels, die tijdens de winter van 2020 met hun caravan rondtrokken van ziekenhuis naar zorginstelling en woonzorgcentrum om iedereen een hart onder de riem te steken. “Het resultaat was een verzameling van inspirerende perspectieven, verhalen en gesprekken over corona, de lockdown en de samenhangende ingeperkte vrijheid,” klinkt het.

Basketbalplein Mehdi Bouda
© Justice pour Mehdi via Facebook | Het collectief van Ayoub Bouda #JusticePourMehdi tijdens een herdenking voor Mehdi.

Vrijheidsbeperkingen

De coronapandemie en haar fundamentele impact op onze dagelijkse levens heeft ons allemaal doen stilstaan bij vrijheid, aldus de Liga. “Voor velen was dit de eerste confrontatie met de beperking van vrijheden. Maar de coronapandemie bracht ook pijnlijk aan het licht dat reeds heel wat mensen in onze samenleving al veel langer met beperkingen van hun vrijheden werden geconfronteerd en daaronder lijden,” zegt Liga-voorzitter Kati Verstrepen.

“De boodschap is duidelijk: vrijheid moet er zijn voor iedereen. Dit is geen vanzelfsprekende opdracht en vraagt inspanning, dialoog en een kritische blik op de eigen vrijheden en de vrijheden van anderen. En exact daarvoor zijn wij deze vijf winnaars dankbaar,” besluit Verstrepen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie