Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport, als bescherming tegen het coronavirus (covid-19)
© PhotoNews | De luchthaven ontving in juni 83.589 passagiers, bijna vier keer meer dan de 22.000 reizigers die in mei over de vloer kwamen.

Bijna vier keer meer passagiers op Brussels Airport in juni dan in mei

VGS
© Belga
09/07/2020

De heropening van de meeste grenzen in Europa vanaf midden juni laat zich ook voelen in de passagierscijfers van Brussels Airport. De luchthaven ontving in juni 83.589 passagiers, bijna vier keer meer dan de 22.000 reizigers die in mei over de vloer kwamen.

Tegenover een jaar geleden blijven de passagiersaantallen uiteraard nog miniem: in juni 2019 maakten nog meer dan 2,4 miljoen reizigers gebruik van Brussels Airport. Een verschil van 96,5 procent. Toch is de luchthaven aan de weg van het herstel begonnen. Momenteel kan je vanop Zaventem met een veertigtal luchtvaartmaatschappijen naar honderd bestemmingen vertrekken. In augustus zouden dat 140 bestemmingen moeten worden. De luchthaven verwacht tijdens zomervakantie in totaal een miljoen reizigers, klonk het eerder al.

Luchthaventopman Arnaud Feist herhaalde dinsdag nog in de commissie Mobiliteit in de Kamer dat hij verwacht dat de luchthaven tegen het einde van het jaar aan de helft van de normale passagiersactiviteit zal draaien. Het zal vermoedelijk tot 2024 duren voor de passagiersaantallen op Brussels Airport weer het niveau van 2019 bereiken.

De vrachtzijde van de luchthaven deed het in juni prima. Het totale vrachtvolume lag lichtjes lager (-0,5 procent) dan in juni vorig jaar, maar de per vliegtuig vervoerde vracht steeg voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis (+4,8 procent) - dat is dus zonder vrachtwagentransport gerekend. Het gebrek aan vrachtvervoer aan boord van passagiersvliegtuigen ("belly cargo") werd gecompenseerd door een toename van 71,5 procent van het volume op cargovliegtuigen.

In juni waren er in totaal 3.957 vliegbewegingen op Brussels Airport: 81,1 procent minder dan een jaar eerder. "Het aantal passagiersvluchten daalde met 93,7 procent ten gevolge van de huidige coronacrisis, terwijl het aantal cargovluchten met 45,9 procent steeg", aldus de luchthaven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua, brussels airport zaventem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie