Bonden willen staken tegen minimumdienst in gevangenissen

Staking dreigt voor invoering minimumdienstverlening bij staking.

Er wordt zo goed als zeker gestaakt, komende dinsdag, in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis, en bij uitbreiding in alle andere Belgische instellingen. Dat zegt Cosimo Agostino van de socialistische vakbond. Die staking komt er nadat de federale regering vanmorgen bekendmaakte dat een voorstel voor een minimale dienstverlening is overgemaakt aan de sociale partners.

Ons land wordt sinds 2016 door Europa op de vingers getikt. België heeft nog steeds geen minimale dienstverlening in de gevangenissen tijdens stakingen. Na maanden van onderhandelen heeft de federale regering vanmorgen beslist om haar voorstellen voor die minimumbezetting over te maken aan het overlegcomité. Daarin staat dat elke gevangenis afzonderlijk een plan minimale bezetting moet opstellen. 

'Minimale dienstverlening is aanslag op ons stakingsrecht'

In zo'n plan, dat samen met de vakbondsafgevaardigen wordt opgesteld, staat hoeveel cipiers er minimaal nodig zijn om een penitentiaire instelling te laten draaien. Komen de bonden en de gevangenisdirectie niet tot een akkoord, dan is het de regering een plan oplegt.  

Vakbonden zijn in principe niet tegen de minimale dienstverlening maar dan wel op basis van vrijwilligers. Het feit dat een gevangenisdirecteur personeel kan opvorderen is voor de bonden onaanvaardbaar.  "Een directeur die vindt dat er onvoldoende personeel is, kan zomaar mensen opvorderen en dat is een aanslag op het stakingsrecht. Dat zijn praktijken die dateren uit de jaren '40". Is te horen bij een strijdvaardige Agostina. 

En een strijd wordt het. Maandag komen de vakbonden al samen om verdere acties te bespreken. De kans dat er dinsdag al wordt gestaakt is dan ook groot. Ook in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. Twee moeilijke gevangenissen met een lange traditie van sociale onrust. 

Koen Geens CD&V minister van justitie herdenking aanslagen 22 maart 2016

"Personeel zelf verantwoordelijk maken tijdens een staking"

Als het zover komt, zal alweer de politie van de zone Zuid worden opgetrommeld om de gevangenis draaiende te houden. In het verleden hadden de burgemeesters van de betrokken gemeenten daar al over geklaagd. Met zo'n minimale dienstverlening zou net dat tot het verleden behoren want, zo zegt minister van Justitie Koen Geens aan BRUZZ: "Met die minimale dienstverlening is het de bedoeling dat wij bij een staking het gevangenispersoneel zelf verantwoordelijk te maken voor de bewaking in de gevangenissen."

Geens hoopt eind dit jaar tot een akkoord te komen met de bonden. Het worden moeilijke onderhandelingen. Zoveel is zeker.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?