Picqué wil dat Geens overbevolkte gevangenis aanpakt

© PS
| Charles Picqué (PS)

Charles Picqué (PS), burgemeester van Sint-Gillis, roept federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op om het bevolkingsaantal in de gevangenis van zijn gemeente dringend terug te dringen. Dat doet hij nadat de vakbonden maandag opnieuw aan de alarmbel trokken over de situatie.

Momenteel zitten er meer dan 900 gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor 850 personen. De vakbonden hebben aan FOD justitie gevraagd het aantal terug te dringen "voor de veiligheid van het personeel en het welzijn van de gedetineerden."

Burgemeester Picqué laat nu weten dat hij de vraag van de vakbonden steunt en vraagt aan bevoegd minister Geens om onmiddellijk maatregelen te treffen om de gevangenispopulatie tot een aanvaardbaar niveau te brengen.

Geen nieuwe gevangenen

"850 personen is eigenlijk al te veel, rekening houdend met de voorzieningen voor de gedetineerden, cipiers en bezoekers. Ter herinnering, de gevangeis beschikt over 578 cellen die in theorie voor één persoon bedoeld zijn," laat hij weten via een persbericht.

Als er niet snel iets wordt gedaan aan de overbevolking, zal de burgemeester geen nieuwe gevangenen meer toelaten in de gevangenis. Daarover zal hij tijdens de komende dagen beslissen.

Ook in juni heeft Picqué al eens nieuwe gedetineerden verboden. Toen werd er een tijdlang gestaakt in de gevangenis tegen de federale plannen om een minimumdienst in te voeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?