Brouckere Tower: nieuw plein verbindt Sint-Katelijne en voetgangerszone

In een vernieuwd ontwerp voor de Brouckère Tower verdwijnen de parkeertunnel en de buslus aan de achterkant van gebouw. In de plaats komt een pleintje, dat de link moet worden tussen het Sint-Katelijneplein en de voetgangerszone. Eerder was er sprake van een voetgangerspassage doorheen het gebouw, maar na overleg met de bouwmeester komt die er nu toch niet.

De vermaledijde toren aan het de Brouckèreplein doet al een tijd stof opwaaien. De ene ziet het gebouw liever verdwijnen, de ander wil het renoveren. Eigenaar en investeringsbedrijf Whitewood kiest voor de tweede optie en schakelt daarvoor het Antwerpse architectenbureau Conix RDBM in en ook de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret. 

Borret is nauw betrokken bij de herbestemming van de torenblok, maar ook bij de heraanleg van de omgeving. “De omgeving is zelf aan verbetering toe. De publieke ruimte rondom het gebouw is ellendig: de parkinginritten zijn een lelijke open sleuf, de keerlus voor bussen aan de achterkant maakt de sokkel onherbergzaam en het goedbedoelde plantsoen versnippert de open ruimte”, zegt hij.

Door toedoen van de bouwmeester verdwijnen die obstakels aan de achterkant van het gebouw en de ruimte achter het gebouw wordt een pleintje, dat de link moet vormen tussen het Sint-Katelijneplein en de voetgangerszone. “De achtergevel van het gebouw krijgt levendige functies en het geheel vormt een nieuwe schakel tussen de Vismarkt en de centrale lanen,” zegt Borret.

Eerder was er sprake van een galerij dwars door het gebouw, maar dat plan is vorige week gesneuveld. In de plaats daarvan komt een patio binnenin het gebouw om daglicht toe te laten, en wordt de voet van het gebouw transparanter. Het dak van de sokkel, dat uitkijkt op de Anspachlaan, wordt ook publiek toegankelijk.

Het definitieve ontwerp voor de toren wordt verwacht tegen half april. Daarna volgt de bouwaanvraag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?