Vander Taelen: 'Mastodont aan Anspachlaan afbreken'

BVR
© BRUZZ
16/03/2017

Donderdag werd bekend dat de massieve Brouckère Tower aan de Anspachlaan gerenoveerd wordt. Geen goed idee, vindt Luckas Vander Taelen. “Je krijgt zo’n lelijk en veel te hoog gebouw nooit meer goed. De juiste oplossing is afbreken.”

Eigenaar Whitewood wil het vroegere Philipsgebouw grondig renoveren. Daartoe heeft het een architectenbureau onder de hand genomen, dat van het enorme, gitzwarte pand een 'licht en optimistisch' gebouw wil maken, onder meer door het in een wit jasje te steken.

Verloren moeite, zegt schrijver, historicus en voormalig Groen-parlementslid Luckas Vander Taelen. “Men zou het veel beter gewoon afbreken. Het gebouw is lelijk en veel te hoog in vergelijking met de andere gebouwen er rond. Dat krijg je nooit meer goed.”

Lef
Dat dit geld kost in de vorm van een compensatie aan de eigenaar van het gebouw, is voor Vander Taelen geen bezwaar. “Je mag niet klein denken als stadsbestuur”, zegt hij aan BRUZZ.

“Eigenlijk lijkt het stadscentrum nog steeds nergens naar, met gedrochten als Parking 58, het oude Philipsgebouw en het Muntcentrum ertegenover, waar men nu bezig is aan het zoveelste banale winkelcentrum. Wil men van het centrum iets maken, dan moet men durven.”

Woontoren
Vander Taelen herinnert er ook nog aan dat men voor het oude Philipsgebouw een hele reeks huizen heeft afgebroken, "Dat waren hele mooie huizen, die het resultaat waren van een architectuurwedstrijd. Vroeger heeft Brussel heel veel mooie gebouwen vernietigd. Waarom zou het dan nu niet met lelijke gebouwen kunnen doen?”, aldus Vander Taelen.

Indien afbreken niet mogelijk blijkt, dan is een woontoren het enige wat je nog zou kunnen doen, zegt Vander Taelen nog. “Wat ontbreekt in het stadscentrum is een middenklasse, dus dat zou het centrum nog ten goede komen. Maar kantoren omvormen tot appartementen is ook heel duur.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni