Brusselse parken sluiten, noodnummer geactiveerd

Updated: 02-01-2018 - 11:09
1597 dudenpark
1597 dudenpark

De parken die door Leefmilieu Brussel beheerd worden, worden dinsdagavond gesloten en blijven dicht tot donderdagmorgen. Ook de parken en kerkhoven van de Stad Brussel sluiten door de aangekondigde rukwinden. Binnenlandse Zaken activeert ook het nummer 1722.

Bij hevige rukwinden van 80 kilometer per uur worden alle parken en bossen in beheer van Leefmilieu Brussel, behalve het Zoniënwoud, gesloten voor het publiek.

Het KMI voorspelt krachtige wind en rukwinden die dinsdagnacht tot 110 kilometer per uur en woensdag tot 90 kilometer per uur kunnen oplopen.

Door de rukwinden zullen ook de parken en kerkhoven van de Stad Brussel sluiten, en dat al vanaf deze dinsdagmiddag. De Stad houdt de weersomstandigheden in de gaten om te beslissen wanneer de parken opnieuw kunnen opengaan.

“Ik wijs de medeburgers erop dat het om een preventieve maatregel gaat. De aangekondigde rukwinden zijn krachtig en kunnen gevaarlijk zijn. Het is daarom aangeraden om veiligheidshalve niet in de parken en groene ruimten te wandelen of deze met de auto te doorkruisen. Uit voorzorg loopt u er best omheen", klinkt het bij bevoegd schepen Khalid Zian (PS).

Code oranje wordt code geel

Als gevolg van de felle wind had het KMI voor de nacht van dinsdag op woensdag voor heel het land code oranje uitgeroepen. Maar ook woensdagnamiddag blijft het KMI nog waarschuwen voor de hevige wind, al wordt het waarschuwingsniveau dan wel verlaagd naar 'geel'.

Vanwege de waarschuwing heeft de FOD Binnenlandse Zaken beslist om het nummer 1722 vanaf 20.00 uur te activeren. Op dat nummer kunnen mensen terecht die een brandweerinterventie voor wateroverlast of stormschade willen aanvragen.

Op die manier kan het noodnummer 112 worden vrijgehouden voor mogelijk levensbedreigende situaties. Na het noodweer zal het nummer 1722 automatisch weer gedeactiveerd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?