'Brusselse regering eerste beleidsmaker die contract aangaat met bevolking'

© PhotoNews
| Zondag 14 juni 2020: manifestatie van medisch en verzorgend personeel tegen de aanhoudende besparingen in de zorgsector. Na de strijd tegen het coronavirus keren ze de rug naar Maggie De Block, federaal minister van gezondheid.

Door vooraf aan te kondigen vanaf hoeveel besmettingen het dragen van een mondmasker verplicht wordt, is de Brusselse regering volgens de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) de eerste beleidsmaker die een contract probeert aan te gaan met zijn bevolking. Al komt dat contract wel te laat. "De poging wordt meteen teniet gedaan door de termijn veel te kort te maken", zegt Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van VVKP.

De coronabesmettingen in Brussel gaan al even opnieuw de hoogte in. Brusselse minister-president Rudi-Vervoort (PS) kondigde donderdag aan dat er een mondmaskerplicht wordt ingevoerd, vanaf het moment dat de drempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners op een week tijd wordt overschreden. In principe is dat in overeenstemming met de benadering die de expertengroep 'Psychology & Corona' al van bij het begin van de coronacrisis bepleit: burgers een gevoel van eigenaarschap geven, zodat ze vrijwillig verantwoordelijkheid opnemen voor hun gedrag.

"Op die manier krijgen ze zelf een beetje het heft in eigen handen. Het draagt bij aan de motivatie van mensen om zich aan de maatregelen te houden", zegt Lowet. Vervoort zei er donderdag echter meteen bij dat de drempel waarschijnlijk volgende week al overschreden wordt, wat burgers niet meer de tijd geeft om hun gedrag aan te passen om het tij nog te keren. "Als je mensen controle wil geven moet je hen de kans geven om via hun gedrag de situatie te veranderen. In dit geval is het niet erg motiverend voor mensen, omdat je hen het gevoel geeft dat het niet meer uitmaakt."

Lowet verbaast zich erover dat de politiek nog steeds de inzichten uit de gedragswetenschappen niet toepast, terwijl duidelijk is dat de verspreiding van het coronavirus gelinkt is aan ons gedrag. "Als mensen het gevoel hebben dat maatregelen maar worden opgelegd, ongeacht wat ze doen, werkt dat zeer demotiverend."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?