Bruzz 1814 Ridouane Chahid 6

| Ridouane Chahid, waarnemend burgemeester van Evere.

Burgemeester Evere over sluikstorten: 'Vanaf nu geldt een nultolerantie'

Robin Vanpée
04/04/2023

De gemeente Evere legt vanaf 11 april administratieve sancties op tot 350 euro tegen sluikstorten. "We blijven op preventie inzetten, maar we hebben genoeg waarschuwingen gegeven. Vanaf nu geldt een nultolerantie," aldus burgemeester Ridouane Chahid (PS).

In 2021 startte de gemeente al met een negendelig preventieplan tegen sluikstorten, openbaar zwerfvuil en vroegtijdig of foutief plaatsen van de vuilniszakken. Flyeren, collectieve ophaalacties en bewustwordingsacties hadden allemaal niet het gewenste resultaat. Daarom start de gemeente op 11 april met administratieve sancties tegen sluikstorters. De boetes gaan van 55 tot 350 euro, afhankelijk van de zwaarte van de overtreding of als het gaat over recidive. De gemeente heeft vier ambtenaren aangesteld om de maatregelen te controleren en op te volgen.

Verantwoordelijkheid

Op de vraag of de sancties een grote impact zullen hebben, reageert de burgemeester van Evere, Ridouane Chahid, nuancerend. “Ik zeg niet dat hiermee alle problemen opgelost worden, maar ik wil mensen gewaar maken van hun verantwoordelijkheid om de gemeente proper te houden.”

Bijvoorbeeld: als er vuil begint op te hopen voor een huis, krijgen alle inwoners een brief om het huisvuil te verwijderen. Indien het afval niet verwijderd wordt binnen de 24 uur, kunnen de bewoners een bekeuring krijgen. "De gemeente blijft op preventie inzetten, maar we hebben genoeg waarschuwingen gegeven. Vanaf nu is het nultolerantie."

Uitroeien

De preventieve maatregelen blijven dus bestaan naast de boetes. "De sancties dienen om alle zwarte plekken in de probleemgebieden uit te roeien,” aldus burgemeester Chahid. Onder de probleemgebieden vallen onder meer de Bordetlaan en de Sint-Vincent wijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni