Collibra als eerste Belgische techstart-up meer dan 1 miljard waard

© Photonews
| Felix Van de Maele, CEO and stichtende partner van Collibra

100 miljoen dollar, zoveel haalt de Brusselse dataspecialist Collibra op bij Alphabet, de holding boven internetgigant Google. Het bedrijf is nu 1 miljard dollar waard. En dat is een Belgische tech-startup nog nooit gebeurd, staat te lezen in De Tijd.

Collibra mag zich voortaan een ‘unicorn’ noemen. Een term die gebruikt wordt voor bedrijven waarvan de waardering door kapitaalrondes boven de 1 miljard dollar uitstijgt. Het bedrijf heeft zopas vers kapitaal bijgetankt bij CapitalG, het investeringsfonds van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Ook het fonds van Facebookoprichter Mark Zuckerberg injecteert opnieuw geld in het bedrijf.

Vrije Universiteit Brussel

Collibra is een Brussels softwarebedrijf dat grote bedrijven helpt in het stroomlijnen van hun grote hoeveelheden data. Zo'n 300 bedrijven doen beroep op de diensten van de Brusselaars. Het bedrijf werd in 2008 in de schoot van de Vrije Universiteit Brussel opgericht en stelt in september van vorig jaar zo’n 350 mensen te werk. Collibra heeft vijf vestigingen waaronder ook één in de VS.

De oprichter van het softwarebedrijf is de Oostendenaar Felix Van de Maele (°1984). Hij studeerde computerwetenschappen aan de VUB. Na een omzwerving aan de Ecole des Mines in Nantes (Frankrijk) keerde hij terug naar de VUB, waar hij deeltijds onderzoeker werd. In 2008 richtte hij dan Collibra op samen met Stijn Christiaens, Pieter De Leenheer en Damien Trog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?