Rupture: Brusselse jongeren oog in oog met zichzelf in de Spaanse Pyreneeën.

| Rupture: Brusselse jongeren oog in oog met zichzelf in de Spaanse Pyreneeën.

BRUZZ-documentaire ‘Rupture’ geselecteerd voor Marokkaans filmfestival Fidadoc

© BRUZZ
03/06/2024

Rupture, de eerste documentaire van BRUZZ, is geselecteerd voor de internationale competitie van filmfestival Fidadoc in Marokko. De film brengt het unieke verhaal van vijftien Brusselse jongeren uit de geplaagde Peterboswijk die een trektocht maken door de Spaanse Pyreneeën.

Filmmakers Younes Haidar en Zohra Benhammou zullen op uitnodiging van het festival naar Agadir afreizen om de screening bij te wonen. Dankzij de vzw Darna kunnen ook enkele jongeren uit Peterbos aanwezig zijn. “We vinden het belangrijk dat de jongeren ook mee van het traject kunnen genieten. Zij zijn uiteindelijk de hoofdrolspelers, zonder hen is er geen film,” zegt Haidar.

Zowel voor de filmmakers als voor de jongeren betekent het veel om de film aan een internationaal publiek te tonen. “Zeker omdat we allemaal Marokkaanse roots hebben,” zegt Haidar.

Rupture brengt het unieke verhaal van vijftien Brusselse jongeren uit de Peterboswijk die een trektocht maken door de Spaanse Pyreneeën. De sociale woonwijk in Anderlecht staat bij het publiek vooral bekend om drugsbendes en vandalisme, maar de documentaire wil een ander Peterbos tonen: dat van de jeugdwerking van D’Broej.

Overgangsritueel

Het lokale jeugdhuis D’Broej heeft al dertig jaar de traditie om met jongeren uit de wijk een week de wilde Spaanse Pyreneeën in te trekken bij wijze van overgangsritueel naar het volwassen leven. Dit project, genaamd Rupture, is uitgegroeid tot een cruciale etappe in het leven van veel jongeren die in Peterbos opgroeien. De jeugdwerkers van D’Broej stapten naar BRUZZ met de vraag om Rupture van binnenuit vast te leggen om het te kunnen delen met de buitenwereld. Voor de Brusselse filmmakers Zohra Benhammou en Younes Haidar werd de film hun documentairedebuut.

De screening op Fidadoc betekent niet alleen een erkenning van het werk van Benhammou en Haidar, maar is ook een kans om de verhalen van de jongeren uit Peterbos te delen met een breder publiek. Rupture wordt op 8 juni gescreend op filmfestival Fidadoc in Agadir. Op 12 juni wordt bekendgemaakt of de film in de prijzen is gevallen.

Rupture

Rupture, de eerste BRUZZ-documentaire, brengt het verhaal van 15 jongeren uit de Brusselse Peterboswijk in de Spaanse Pyreneeën. De film ging op 22 maart 2024 in première op het filmfestival Docville.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni