BRUZZ

| Ereperk der Gefusilleerden in Schaarbeek.

Gewest wil nationaal Ereperk der Gefusilleerden in Schaarbeek in ere herstellen

© Belga
15/04/2024

De Brusselse regering gaat het nationale Ereperk der Gefusilleerden in Schaarbeek in ere herstellen. Dat belooft het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) maandag. Het ereperk bevindt zich momenteel in een gebrekkige staat, zegt historicus Danny Neudt, oprichter van vzw Helden van het Verzet.

Op de begraafplaats rusten 365 verzetslui die in de Eerste of Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten tegen de Duitse overheersing. Onder hen vooraanstaande historische figuren zoals de Belgisch-Britse spionne en verzetsheldin Gabrielle Petit. Ook de gebroeders Livchitz, beiden verantwoordelijk voor de sabotage van het twintigste treinkonvooi, dat 1.631 Joden van de Dossinkazerne naar Auschwitz vervoerde, kennen er hun rustplek.

Het is een belangrijke historische gedenkplaats met een grote educatieve waarde, toch laat de staat te wensen over. "Deze begraafplaats is een nationaal gedenkteken," zegt Neudt. "Het zou een plek van bezinning en reflectie moeten zijn, maar het is een plaats waar je boos en ongelukkig van wordt." Het ereperk is moeilijk toegankelijk, er ligt zwerfvuil en heel wat naambordjes zijn kapot.

Ereperk herontwikkeld

De Brusselse regering is sinds kort verantwoordelijk voor het beheer van de begraafplaats. Dit nadat ze voor het Mediapark-project, de heraanleg van de Reyers-site (de voormalige Nationale Schietbaan, red.), eigenaar werd van het terrein. In een reactie aan Belga belooft de huidige Brusselse regering werk te maken van een heropwaardering.

"Het Ereperk wordt herontwikkeld als onderdeel van het Mediapark-project," zegt het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort. De rust en de kwaliteit van de site "worden behouden" door te werken aan de beplanting, de topografie en door de toegangsweg te isoleren. De begraafplaats zal "op een speciale manier behandeld en geïntegreerd worden, rekening houdend met zijn belangrijke erfgoedwaarde," aldus het kabinet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Ereperk der Gefusilleerden , Brussels Gewest , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni