Standbeeld Rouppeplein verkeerd hersteld, vergissing wordt zo snel mogelijk rechtgezet

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
05/04/2024
Updated: 08/04/2024 16.05u

Een beeld in de fontein op het Rouppeplein in hartje Brussel werd na zeven jaar wachten hersteld. De herstellers hebben de ontbrekende hand evenwel in de verkeerde richting gedraaid. Volgens stad Brussel ligt de fout bij medewerkers van een externe firma.

De hand met de lauwerkrans ontbrak al sinds 2017 en was in onduidelijke omstandigheden verdwenen. Brussel-Stad heeft het standbeeld nu eindelijk in ere hersteld.

Of toch niet helemaal: een oplettende lezer merkt op dat de herstellers de hand verkeerd gedraaid hebben, waardoor de vrouw de lauwerkrans als een trofee omhoog lijkt te houden. Dat had beeldhouwer Charles-Auguste Fraikin in de negentiende eeuw echter niet in gedachten.

Het kabinet van schepen van Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit.brussels) laat maandag weten dat bij de herstelling medewerkers van een externe firma inderdaad de hand in een verkeerde positie hebben geplaatst en benadrukt dat de vergissing zo snel mogelijk zal worden rechtgezet. De buurt zal dus weer wat moeten wachten vooraleer het standbeeld in zijn oorspronkelijke glorie hersteld is.

Rouppe

Het standbeeld op het Rouppeplein staat symbool voor het Brussel uit de tijd van de liberaal Nicolas-Jean Rouppe, de eerste burgemeester van de hoofdstad na de onafhankelijkheid van België.

Een vrouw draagt op haar hoofd de Sint-Michielskathedraal als symbool voor de kerk en in haar hand draagt ze een lauwerkrans in de richting van het stadhuis van Brussel, waar Rouppe burgemeester was.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (02 800 08 08) of via het formulier op onze website.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni