Een BRUZZ-lezer merkte de schuimende fontein op.

Hand standbeeld Rouppeplein ontbreekt al sinds 2017, nog geen zicht op reparatie

JP
© BRUZZ
02/08/2023

Afgelopen weekend vestigde het schuim in de fontein op het Rouppeplein de aandacht op de ontbrekende hand met lauwerkrans van het standbeeld. Die hand ontbreekt al sinds 2017, blijkt nu. Een exacte datum voor de reparatie van het standbeeld is nog niet bekend.

Die lauwerkrans is verdwenen om nog onbekende redenen. De kans dat activisten hebben huisgehouden, lijkt klein. "Rouppe wordt beschouwd als een positieve figuur,” zei historicus Roel Jacobs eerder.

Mogelijk gaat het om erosie of vandalisme, zoals in 2007 het geval was. Kunstenaars hadden toen een doek aan het standbeeld gehangen, dat vandalen vervolgens gebruikt zouden hebben als schommel. De Stad Brussel heeft de lauwerkrans in 2009 in ere hersteld.

Inventarisatie

Wanneer dat zal gebeuren met de schade uit 2017, is nog niet bekend. Wel laat de woordvoerder van verhinderd schepen van Openbare Ruimte Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) weten dat Stad Brussel in 2019 een inventaris heeft gemaakt van de te renoveren standbeelden in de stad.

Met die inventarisatie werd het mogelijk om prioriteiten te bepalen voor onderhoud of restauratie op basis van objectieve criteria: denk aan de staat van conservering, het materiaal, het thema of de geografische ligging. Per standbeeld, fontein, kunstwerk of gedenkplaat werd een fiche opgemaakt met een beschrijving, historiek, foto’s en een oplijsting van eventuele schade.

Warandepark prioritair

Voor renovatie en schoonmaak werd ervoor geopteerd eerst de standbeelden in het Warandepark onder handen te nemen. Maar het werk ligt niet stil, benadrukt Persoons' woordvoerder. De Stad Brussel bestelde vorig jaar ook een studie voor de witmarmeren standbeelden en bustes in de stad. De studie test de optimale aanpak in onderhoud, reiniging en herstelling. In mei van dit jaar werden de eerste tests uitgevoerd, de conclusies volgen in september 2023.

Ter herinnering: Het standbeeld met fontein werd in 1848 opgericht ter ere van Nicolas-Jean Rouppe, de eerste burgemeester van Brussel na de onafhankelijkheid van België. Het standbeeld op het Rouppeplein staat symbool voor het Brussel uit de tijd van de liberale burgemeester. Een vrouw draagt op haar hoofd de Sint-Michielskathedraal als symbool voor de kerk en in haar hand wijst ze met een lauwerkrans in de richting van het stadhuis van Brussel, waar Rouppe burgemeester was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , standbeeld , erfgoed

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni