| Dankzij het schuim valt ook de ontbrekende hand van het standbeeld op.

Schuimende fontein wijst op ontbrekende hand van standbeeld Rouppeplein

JP , SDS
© BRUZZ
29/07/2023

Op het Rouppeplein in Brussel-Stad werd de fontein uit 1848 het doelwit van baldadigheid toen iemand vermoedelijk afwasmiddel in het water deed, waardoor de fontein een dikke laag schuim kreeg. Daardoor viel ineens op dat het standbeeld incompleet is. Het eerbetoon aan de eerste burgemeester van Brussel na de Belgische onafhankelijkheid mist haar lauwerkrans.

Nicolas-Jean Rouppe was de eerste burgemeester van Brussel na de onafhankelijkheid van België. Een opmerkzame lezer vraagt zich af waar de hand is gebleven die bij het standbeeld hoort dat hem eer bewijst.

Het standbeeld op het Rouppeplein staat symbool voor het Brussel uit de tijd van de liberale burgemeester. Een vrouw draagt op haar hoofd de Sint-Michielskathedraal als symbool voor de kerk en in haar hand draagt ze een lauwerkrans in de richting van het stadhuis van Brussel, waar Rouppe burgemeester was.

962e0274-handcloseup.jpg

De hand met de lauwerkrans ontbreekt.

Die lauwerkrans is nu verdwenen om nog onbekende redenen. De kans dat activisten hebben huisgehouden, lijkt klein. "Rouppe wordt beschouwd als een positieve figuur,” zegt Roel Jacobs. Rouppe werd geboren in Rotterdam en volgde een priesteropleiding, maar vanaf het begin van de Franse Revolutie stapte hij over naar een seculiere carrière.

Wat Rouppe volgens Jacobs zo bijzonder maakt, is dat hij zich gedurende de vele politieke veranderingen in zijn carrière als een kameleon aanpaste zonder zijn politieke idealen te verloochenen.

In 1830 werd Rouppe de allereerste burgemeester van Brussel. Het politieke klimaat was destijds verdeeld tussen de conservatieve katholieken, die de macht van de kerk ondersteunden, en de nog opkomende liberalen, die sterk antiklerikaal waren.

Rouppe behoorde tot de laatste groep en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Daarmee wilden de liberalen het onderwijs uit de greep van de kerk te houden. Hierdoor werd hij door de katholieken beschouwd als een controversiële figuur.

Het is niet de eerste keer dat het standbeeld dat hem eer bewijst, beschadigd raakt. Ook in 2007 berichtten we dat de lauwerkrans was verdwenen. Kunstenaars hadden er een doek aan gehangen dat vandalen vervolgens gebruikt zouden hebben als schommel. De Stad Brussel heeft daarop restaurateurs gevraagd een offerte te sturen.

7abe5181-methand.jpg

| Het standbeeld mét lauwerkrans.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Opmerking over dit artikel of foutje gezien? Laat het ons weten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni