Neoklassiek gebouw op Rouppeplein mag wijken voor nieuwbouw

Een simulatie van de studentenwoningen en ondergrondse parking aan het Rouppeplein.

Het gebouw met 116 studentenkamers en een parking van 200 plaatsen aan het Rouppeplein komt een stapje dichterbij. Het project kreeg namelijk een positief advies in de overlegcommissie. Dat betekent dat ook het 'neoklassieke' gebouw op nummer vier mag afgebroken worden.

De bouwpromotor diende vorig jaar al een aanvraag in voor een complex met studentenwoningen en een publieke parking eronder. Daarvoor moest het gebouw op nummer vier tegen de vlakte. Dat zag de Stad toen niet zitten, en de overlegcommissie gaf een positief advies voor een bouwvergunning, maar het huis moest blijven.

Dat ging niet volgens de promotor, waarop hij een nieuwe aanvraag indiende. En dit keer is het wel gelukt. De bijhorende overlegcommissie gaf een positief advies, zonder als voorwaarde te stellen dat het huis moest blijven. Dit dus ondanks het protest van enkele verenigingen zoals Platform Pentagone en Arau. Zij vinden dat het gebouw bijdraagt tot de eenheid van het plein.

'Geen historische waarde'

“De promotoren hebben een studie laten uitvoeren die aantoont dat het pand geen historische waarde heeft. Het is zelfs in geen enkele inventaris opgenomen,” zegt Brussels schepen voor Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) aan BRUZZ.

Er is wel één voorwaarde opgelegd: de lange vitrine onderaan het gebouw moet opgedeeld worden. “Zo’n lange vitrines passen niet in het straatbeeld", aldus Coomans de Brachène.

Volgens de schepen komt het project tegemoet aan het tekort aan parkeerplaatsen in de buurt. “Er zijn onvoldoende parkeerplaatsen, waardoor veel auto’s illegaal parkeren. Bovendien kunnen de plaatsen op het plein zelf in de toekomst geschrapt worden.”

Protest blijft

Het protest tegen de plannen blijft wel aanhouden. Zo heeft Platform Pentagone intussen een petitie opgestart tegen de plannen. Die heeft sinds de overlegcommissie van dinsdag al meer dan 600 handtekeningen verzameld.

Nu is het aan het Gewest om de bouwvergunning al dan niet toe te kennen.

Rouppeplein studentenkoten neoklassiek
© BVR
| Het pand rechts van het BBTK-gebouw mag tegen de grond, als het van de Stad Brussel afhangt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?