Honderd jaar surrealisme, de kunststroming die dankzij Brussel excelleerde

22/02/2024

Het surrealisme bestaat honderd jaar, een verjaardag waar Brussel niet zomaar aan voorbij kan gaan. De surrealistische stroming is in feite in Parijs ontstaan, maar de Belgische hoofdstad heeft een ongelooflijk belangrijke rol gespeeld. En dat is echt niet alleen met dank aan René Magritte.

Bozar viert de verjaardag met de tentoonstelling 'Histoire de ne pas rire'.

"De eerste groep surrealisten was een Brusselse groep en die begonnen al heel snel met humoristische, suversieve acties", aldus Ann Geeraerts, curator bij Bozar. "Humor was vaak een rode draad, maar humor voor de humor, daar was het de surrealisten niet om te doen. Bijna alle werken hebben ook een activistisch kantje. Die tegenstelling maakt de stroming zo interessant."

Naast schilderijen van Magritte hangen er in de tentoonstelling nog andere iconische werken, dikwijls van artiesten die al heel snel vergeten werden. Xavier Canonne, curator: "Niet enkel de grote namen, zoals Magritte en Dali, zijn belangrijk geweest voor het surrealisme. Hier hangen ook werken van Simon, Mesens, Lefrancq, noem maar op."

"Dikwijls wordt gezegd dat surrealistische schilders macho's waren, maar niets is minder waar. Jane Graverol, bijvoorbeeld, is ontzettend belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het surrealisme. Meer zelfs, ik ken geen enkele kunststroming waarin de vrouwen zo belangrijk zijn geweest als hier."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo, 100 jaar surrealisme, Ann Geeraerts, Bozar, Xavier Canonne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni