Menu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni

Bart Dewaele

| Karen Torosyan, chef in Bozar Restaurant.

Karen Torosyan van Bozar verkozen tot Chef van het Jaar 2026 door Gault&Millau

Sarah Declercq
© BRUZZ
03/11/2025
Updated: 03/11/2025 18.11u

Restaurantgids Gault&Millau heeft Karen Torosyan van restaurant Bozar uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2026. Dat maakte de organisatie bekend bij de voorstelling van de nieuwe Belux Gids in Brussels Expo. De chef van Armeense afkomst had het tijdens de uitreiking over "een droom die werkelijkheid wordt".

Torosyan heeft al twee Michelinsterren op zak en mag nu dus ook de titel van Chef-kok van het jaar opspelden. Als inspiratie noemde hij onder meer de chefs die zich maandag - op de prijsuitreiking in de Heizel - in de zaal bevinden. Torosyan riep maandag tijdens de awardceremonie ook zijn echtgenote, dochter en hele team op het podium en benadrukte dat de prijs voor hen allemaal is.

"Ik ben hier aangekomen op mijn 18e en dacht niet dat dit mogelijk was." Als verklaring voor zijn succes zei de chek-kok onder meer dat hij heel erg toegewijd is aan zijn vak. "Ik ben chef-kok voor alles."

'Verliefd op België'

Volgens de organisatie werkte Torosyan zich "jaar na jaar op tot een van de grote smaakmakers, gedreven door een obsessieve zoektocht naar perfectie, zowel in zijn manier van werken als op het bord". De chef, van Armeense afkomst, maar “verliefd op België”, dwingt met zijn toewijding respect af, klinkt het verder.

Torosyan begon ooit als afwasser en groeide stap voor stap uit tot topchef. "Elke stap in zijn carrière getuigt van een enorme vastberadenheid. De evolutie van zijn scores en awards die hij in deze gids behaalde, liegen er niet om."

Met Bozar haalde hij een score van maar liefst 17,5 op 20. Het restaurant, dat hoort bij het Paleis voor Schone Kunsten en dat "stilaan een cultstatus verwerft”, tilt hij klassieke gerechten met uiterste precisie naar een hoger niveau en toont hij zijn technische meesterschap: “een keuken die vertelt over werk, passie en liefde voor het product”, aldus nog de redactie.

Andere Brusselse winnaars

Verder werd David-Alexandre Bruno van restaurant Quartz (Hervormingsstraat, Elsene) uitgeroepen tot Jonge Chef van het Jaar voor het Brussels gewest. De Opmerkelijke Nieuwkomer van het Jaar is Eliane van Kobe Desramaults (Sint-Laurensstraat), goed voor een score van 17/20 en vier koksmutsen.

Daarnaast stijgt het veganrestaurant Humus x Hortense in de Vergniesstraat naar een score van 16,5/20 en drie koksmutsen. Het restaurant kreeg ook de prijs voor Groentemenu van het Jaar.

Pénar op het Georges Brugmannplein in Elsene werd dan weer bekroond voor de beste prijs-plezierverhouding, terwijl Mobi op het Londenplein de H!P-award voor Brussel wint, een prijs voor hippe, eigentijdse adressen waar sfeer, concept en kwaliteit hand in hand gaan met de Gault&Millau-normen.

Voor de 23ste editie van de Belux Gids bezochten anonieme inspecteurs van Gault&Millau opnieuw de beste restaurants van België, wat resulteerde in een gids met meer dan 1.340 adressen, waaronder 154 nieuwkomers en 166 stijgers.