Belga 

| De jonge Brusselse heeft zich geplaatst voor de halve finales.

Pauline van der Rest naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

© Belga
12/05/2024

De 19-jarige Brusselse Pauline van der Rest is door naar de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Van der Rest is de enige Belgische kandidaat aan de prestigieuze muziekwedstrijd die dit jaar voor viool wordt gehouden.

In totaal gaan 24 van de 63 kandidaten in de eerste ronde door naar de halve finale. De organisatoren maakten hun namen zaterdagavond laat bekend. Naast Van der Rest gaat het nog om zes violisten uit de Verenigde Staten, telkens drie uit Oekraïne en Zuid-Korea, telkens twee uit Frankrijk, Japan en Rusland, en telkens een uit China, Denemarken, Hongkong, Kazachstan en Zweden.

Vanaf maandag tot en met zaterdag moeten de halvefinalisten opnieuw aan de bak in Studio 4 van Flagey in Brussel. Ze treden daarbij twee keer op: naast een concerto van Wolfgang Amadeus Mozart - onder begeleiding van het het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië - spelen ze een recital met pianobegeleiding.

Van der Rest komt maandag meteen weer in actie. Ze brengt dan haar recital. Donderdagavond speelt de Brusselse haar concerto.

Zaterdagavond kennen we de twaalf namen die doorgaan naar de finale, vanaf 27 mei tot en met 1 juni in de Henry Le Boeufzaal in de Bozar. Onder begeleiding van het Nationaal Orkest van België spelen de finalisten een concerto naar keuze en een onuitgegeven werk van de Franse componist Thierry Escaich.

Het is al de twintigste keer dat het internationale muziekconcours, dat geldt als de zwaarste klassiekemuziekwedstrijd ter wereld, in het teken staat van viool. De laatste keer was in 2019 met de Amerikaanse Stella Chen als laureaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Pauline van der Rest , Koningin Elisabethwedstrijd , viool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni