| Fatima Zibouh en Jan Goossens, opdrachthouders voor Brussel 2030, culturele hoofdstad.

Septemberfestival als voorproefje op Molenbeek 2030

Kris Hendrickx
© BRUZZ
17/04/2024

Cultuurtenoren uit de kanaalzone slaan de handen ineen voor een festival van 12 tot 22 september. Het evenement moet de kandidatuur van Molenbeek kracht bijzetten als culturele hoofdstad van Europa in 2030. Dat bleek dinsdag tijdens de Spring Assembly van ‘Molenbeek for Brussels 2030’.

Kanal Centre Pompidou, Charleroi Danse, Recyclart, Kaaitheater, Decoratelier, VK, het Huis van de Culturen en CineMaxiliaan. Die acht culturele instellingen uit de kanaalzone bundelen de krachten van 12 tot 22 september voor een festival dat een eerste zichtbare culturele uiting wil zijn van de kandidatuur van Molenbeek als culturele hoofdstad van Europa.

Tijdens dat evenement willen de instellingen zich niet beperken tot hun eigen muren, maar ook de openbare ruimte intrekken om de bevolking erbij te betrekken. Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn op het Sint-Jan-de-Doperplein in de oude kern van de gemeente.

Het ‘septemberfest’ zoals de werknaam luidt, was een van de blikvangers tijdens de lancering van de kandidatuur van de gemeente woensdag in het Karreveldkasteel in hoog-Molenbeek. Een concreet programma volgt later.

Molenbeek, het nieuwe centrum

De kandidatuur van Molenbeek for Brussels 2030 stelt de jeugd van Molenbeek centraal. De gemeente wordt dan weer als een nieuw centrum van Brussel omschreven. “In verschillende steden zie je hoe de oude periferie het nieuwe centrum wordt,” zegt Jan Goossens, die samen met Fatima Zibouh de kandidatuur trekt. “Die nieuwe centra zijn jong, dynamisch en multicutureel.”

'In de meeste steden zit de sturing bij een burgemeester en een cultuurschepen, wij vertrokken van de bevolking, het middenveld en de culturele sector'

Jan Goossens

co-opdrachthouder Molenbeek for Brussels 2030

Jan Goossens, opdrachthouder voor Brussel 2030, culturele hoofdstad

Het duo wil in de kanaalgemeente het startschot geven van een ‘Europese lente’ die ook in andere steden kan nagalmen. Een centraal begrip daarbij wordt ‘Sadaqah’, een woord dat zowel in het Arabisch, Hebreeuws als Swahili bestaat en verwijst naar solidariteit en onderlinge hulp. Cultuur en sociale gerechtigheid gaan zo hand in hand in de verhaallijn van de kandidatuur.

De twee opdrachthouders gaan prat op hun bottom-upaanpak. “Onze plannen ontstaan niet achter een schrijftafel, maar samen met de 2.600 mensen, waar we ondertussen mee praatten,” zegt Zibouh.

Goossens ziet in die aanpak een essentiële troef van de Molenbeekse kandidatuur. “In de meeste steden zit de sturing bij een burgemeester en een cultuurschepen, wij vertrokken van de bevolking, het middenveld en de culturele sector.” Het duo werkte ook met een youth coalition met 1.000 jongeren, waarvan enkele dinsdag ook aan het woord kwamen.

Museum van de Brusselaar

Het duo schoof ook al enkele ambities naar voor waar nog geen concrete invulling of timing voor is. Zo denken ze aan een groot artiestenparcours dat de huidige parcours in de verschillende gemeenten verbindt. Ook een museum van de Brusselaar, dat ingaat op de migratiegeschiedenis en toekomstuitdagingen staat op de lijst. De ploeg wil graag aan de slag met water in de stad en hangt zijn karretje mogelijk aan de plannen om de Zenne open te leggen.

Ook het koloniale verleden wordt wellicht een belangrijk thema. “De Brusselse regering heeft nu heel mooie aanbevelingen rond hoe we kunnen omgaan met kolonialisme in de openbare ruimte, het is belangrijk om dat nu ook in de praktijk om te zetten,” zei Jan Goossens.

De kandidatuur beperkt zich overigens niet tot Molenbeek, maar slaat nadrukkelijk de brug naar andere gemeenten. Alle negentien gemeenten betuigden recent trouwens hun steun aan de kandidatuur.

Begin september moet een eerste versie van de kandidatuur ingediend worden, die zal concurreren met een reeks andere Belgische steden. Wordt het project weerhouden, dan wordt het verfijnd en volgt in 2025 een definitief verdict van de jury.

Meer info

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni