De Markten krijgt make-over tegen 2020

© Pascal Smet

Gemeenschapscentrum De Markten wordt binnenkort verbouwd. Het centrum zal zichtbaarder worden en de bezoekerscapaciteit wordt verhoogd. In het voorjaar van volgend jaar moeten de werken afgerond zijn.

Om de zichtbaarheid van De Markten te verbeteren, lanceerde de Brusselse bouwmeester een ontwerpwedstrijd voor de renovatie van het gemeenschapscentrum. Die wedstrijd hebben architecten Jona Moereels en Bram Denkens gewonnen. Voor de renovatie is er een budget van 350.000 euro. 

Er komt een luifel op de binnenplaats en een volwaardig onthaal. Door de signalisatie aan te passen zal het gemeenschapscentrum aan zichtbaarheid winnen. Er wordt ook werk gemaakt van de toegankelijkheid voor minder mobiele bezoekers. 

In de binnenkoer komt er een buitentrap die bezoekers naar de Witte Zolder leidt, een zaal die nu plaats biedt aan vijftig bezoekers. De ruimte van deze zaal wordt aangepast en zal uiteindelijk plaats bieden aan 120 bezoekers. 

aze

"Deze slimme architectuur lost problemen op en creëert nieuwe kansen", zegt Pascal Smet, VGC-collegelid bevoegd voor de gemeenschapscentra. "Vast staat dat De Markten in 2020 meer mensen zal kunnen ontvangen en dat op een meer toegankelijke manier.”

“Deze jonge architecten zijn radicaal geweest in hun ingreep zonder een groot gebaar te willen maken.  Zij zijn de enigen die met een eenvoudige ingreep", aldus de Brusselse bouwmeester, "namelijk een graduele verhoging van de ingang, een schijnbaar evidente oplossing vonden voor het toegankelijkheidsprobleem." 

In het voorjaar van 2020 moet de renovatie afgerond zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?