Januari 2023: asielzoekers en daklozen kraakten het kantoorgebouw aan de Paleizenstraat 48 in Schaarbeek, waar vroeger de FOD Financiën gevestigd was

Driekwart asielzoekers uit Paleizenstraat opgevangen in Fedasil-netwerk

JB
© BRUZZ
07/02/2023

75 procent van de asielzoekers met recht op opvang die in het kraakpand in de Paleizenstraat verbleven, is intussen in het Fedasil-netwerk opgevangen. Dat zegt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Twee weken geleden bleek na een screening aan het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek dat in totaal 735 van de 784 mensen die zich hadden aangemeld effectief recht hebben op opvang. Bij dat aantal worden ook de 175 mensen gerekend die al voor de start van de screening via andere wegen in het opvangnetwerk waren terechtgekomen.

Daar zijn de afgelopen weken en dagen nog eens 375 aanvragers van internationale bescherming bij gekomen, wat het aantal bewoners dat uit de Paleizenstraat naar een opvangcentrum is kunnen verhuizen op 550 brengt, ofwel driekwart van de aangemelde asielzoekers uit de Paleizenstraat met recht op bed, bad en brood.

“Sinds vorige week zijn we een versnelling hoger geschakeld en krijgen tot 40 mensen per dag een plaats toegewezen”, klinkt het op het kabinet van de Moor.

"Er leven nog steeds 200 mensen in het kraakpand, en allemaal met een recht op opvang"

Thomas Willekens, Vluchtelingenwerk Vlaanderen

‘Wachttijd drie maanden’

De inhaalbeweging van de asieldiensten betekent dat er nog steeds zo’n 200 mensen met recht op opvang in het verwaarloosde kraakpand zouden vertoeven, zegt ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

“We vermoeden dat er buiten die groep nog andere mensen in de Paleizenstraat verblijven, maar ik weet niet met hoeveel ze zijn en wat voor status zij hebben”, aldus Thomas Willekens.

“Het is in ieder geval goed dat er prioriteit wordt gegeven aan de mensen uit de Paleizenstraat, maar we maken wel de bedenking dat heel veel andere asielzoekers op andere plekken de nacht op straat moeten doorbrengen en dat daar niet naar gekeken wordt.” Het gaat bijvoorbeeld om de Afghaanse groep asielzoekers die al maandenlang op een brug aan Klein Kasteeltje in festivaltenten overleven.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen benadrukt tot slot dat er naar schatting 3000 mensen in ons land verblijven die recht hebben op opvang maar daar momenteel geen beroep op kunnen doen. De gemiddelde wachttijd voor het verkrijgen van een opvangplaats ligt op drie maanden, zegt Willekens.

Nochtans nemen de instroomcijfers in ons land af, van 4224 in november naar 2620 in december tot “onder de 3000” in januari, aldus het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Ondertussen gaat het aantal opvangplaatsen verder de hoogte in, van net geen 33.500 aan het begin van het jaar tot bijna 34.000 vandaag. In totaal kwamen er vorig jaar 4000 opvangplaatsen bij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni