1888 BRUSSEL KIEST DE STENEN woningbouw zicht Noord Tour en Taxis 2

Saskia Vanderstichele

| Brussel komt met een werkzaamheidsgraad van 74,2 procent op de 212de plaats.

Brussel bij de allerzwakste regio's van Europa qua werkzaamheidsgraad

© Belga
06/06/2024

Brussel, Luik en Henegouwen zijn qua werkzaamheidsgraad bij de zwakste regio's van Europa, terwijl West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg bij de beste horen. Dat blijkt donderdag uit de resultaten van een studie van de IESEG managementschool van Rijsel. Van de 241 onderzochte regio's komt Brussel pas op de 212de plaats.

De studie ging de werkzaamheidsgraad na bij de 25- tot 55-jarigen in 241 regio's in Europa.

Vlaanderen laat voor die groep een werkzaamheidsgraad optekenen van 86,7 procent, Wallonië van 75,0 procent en Brussel van 74,2 procent. Dat maakt dat het cijfer voor België uitkomt op 81,5 procent. Daarmee scoort België slechter dan 22 andere Europese landen. Alleen Italië, Griekenland, Spanje en Roemenië doen het nog minder goed.

212de plaats

Opvallend voor België is het verschil tussen de regio's. De Vlaamse provincies scoren opvallend beter dan de Waalse en Brussel. West-Vlaanderen is met een werkzaamheidsgraad van 90,1 procent de op vijf na beste van de 241 onderzochte regio's van Europa, en ook Oost-Vlaanderen (89,0 procent, 17de plaats) en Limburg (87,4 procent, 48ste plaats) scoren erg hoog.

Van de Waalse provincies scoort Waals-Brabant het best (83,4 procent, 140ste plaats), maar zitten er enkele onderaan het klassement. De slechtste score is voor Luik, dat met een werkzaamheidsgraad van 71,5 procent pas 225ste is van de 241 regio's. Ook Henegouwen (72,5 procent, 220ste plaats) en Namen (78,5 procent, 191ste plaats) laten erg lage scores optekenen.

Hetzelfde geldt voor Brussel, dat met 74,2 procent op de 212de plaats komt.

Land van herkomst

De werkzaamheidsgraad blijkt ook te variëren naar gelang het land van herkomst. Zo laten de mensen die geboren zijn buiten de Europese Unie in Vlaanderen een werkzaamheidsgraad optekenen van 68,2 procent, in Brussel van 62,7 procent en in Wallonië van 57,5 procent. Voor de mensen die in België geboren zijn is er in Vlaanderen een werkzaamheidsgraad van 90,2 procent, in Brussel van 78,9 procent en in Wallonië van 77,8 procent.

In de studie wordt tot slot ook gewezen op de "extreem lage" werkzaamheidsgraad bij de Belgische bevolking tussen 55 en 64 jaar. Die kwam in 2023 uit op 57,8 procent, waar dat bijvoorbeeld 75 procent was in Nederland en 74,6 procent in Duitsland.

Welvaart

"De verhoging van de werkzaamheidsgraad moet absoluut bovenaan de agenda van de regering, welke de politieke oriëntatie ook is", klinkt het in de conclusie van de studie.

"Dit geldt in het bijzonder voor bepaalde Waalse provincies, maar in het algemeen moet er ook meer aandacht uitgaan naar laagopgeleide mensen en naar mensen die buiten de Europese Unie geboren zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit een noodzaak is los van elke ideologische positionering. Het voortbestaan van de welvaart van het land en zijn genereuze sociale zekerheid hangt hiervan af."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Brusselse werklozen , Actiris , werkzaamheidsgraad , Europese regio's , werkloosheid , werkloosheidscijfers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni