Belga Image

| Premier De Croo, met hier aan zijn rechterzijde minister-president Rudi Vervoort, bij de start van de taskforce vrijdag.

De Croo wil nog voor de verkiezingen een plan voor Audi Brussels rond hebben

© Belga
12/04/2024
Updated: 12/04/2024 16.49u

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil "heel snel" schakelen en nog voor de verkiezingen een dossier rond hebben dat de toekomst van Audi Brussels moet garanderen. Dat verklaarde De Croo vrijdag voor aanvang van de eerste bijeenkomst van de Audi-taskforce met vertegenwoordigers van de verschillende regeringen en Audi.

Er is al enige tijd onzekerheid over de toekomst van de autofabriek in Vorst. De site zal na 2027 de opvolger van het huidige model Audi Q8 e-tron niet meer bouwen. Met de taskforce willen De Croo en de gewesten een dossier uitwerken voor de autobouwer, zodat er ook na 2027 nog wagens van de band zullen rollen.

"De productie van één model tot 2027 is gegarandeerd, maar het is de vraag wat er nadien komt. Die beslissing wordt genomen in november", verklaarde De Croo voor aanvang in de Wetstraat 16. "Wij moeten ervoor zorgen dat wij hier in Brussel op tijd ons dossier klaar hebben om de troeven te kunnen uitspelen en te kijken waarop we moeten werken."

Overcapaciteit in automobielsector

De Croo benadrukte dat Audi Brussel een competitieve fabriek is en een "pionier in elektrische voertuigen en dat enorm veel expertise is." Anderzijds erkende hij dat er heel veel overcapaciteit is in de Europese automobielsector.

Bijvoorbeeld rond de logistieke ontsluiting zou gewerkt kunnen worden, klonk het. De Croo wil alleszins heel snel vordering maken voor een "intentieverklaring". Hij wil dat de taskforce nog "minstens één en liefst twee keer" samenkomt voor de verkiezingen van 9 juni. "Het zou goed zijn dat we een dossier klaar hebben voor de datum van de verkiezingen. Na de verkiezingen hoop ik dat we zo snel mogelijk aan de slag kunnen."

3.000 werknemers

De zowat 3.000 werknemers van de VW-dochter in Vorst moeten voor de premier zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Naast De Croo waren ook minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns (CD&V) en Waals viceminister-president en minister van Werk Willy Borsus (MR) fysiek aanwezig.

Voor Audi tekende een delegatie van Audi Brussels onder leiding van CEO Volker Germann present, net als Karl Meier, de verantwoordelijke voor Strategische Planning op de Audi-hoofdzetel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Alexander De Croo , Audi , Taskforce Audi , Rudi Vervoort , autoindustrie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni