Het Brusselse House ligt op het gelijkvloers van een kantoorgebouw in de drukke wijk Porta Nuova in Milaan

| Het Brussels House op het gelijkvloers van een kantoorgebouw in de drukke wijk Porta Nuova in Milaan.

Exportcijfers Brussels Gewest in stijgende lijn

© Belga
08/04/2024

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Ans Persoons (Vooruit.brussels) maakte maandagochtend de balans op van de afgelopen vijf jaar.

Tussen 2019 en 2022 steeg de export van Brusselse goederen met 25,9 procent, stelt de staatssecretaris in een persbericht. Het jaar 2020, gekenmerkt door de coronapandemie, kende een duidelijke terugval (-5,5 procent) voor een herstel in 2021 (+10,2 procent) en een aanzienlijke sprong in 2022 (+20,8 procent). In het eerste semester van 2023 werden, aldus het bericht, 6 miljard euro aan goederen uitgevoerd, wat een stijging van 37 procent is ten opzichte van hetzelfde semester in 2022 (4,4 miljard).

De welvaart van het Brussels gewest hangt sterk af van zijn internationale profilering, zegt Persoons. "We hebben nood aan een sterke exportmarkt en aan buitenlandse investeringen in het merk Brussel. Deze legislatuur maakten we werk van een aantrekkelijke citymarketing en hebben we Brussels Houses geopend waar onze producten en expertise tentoongesteld worden."

Voet aan de grond krijgen in Brussel

Het Brussels Agentschap voor het Ondernemerschap hub.brussels heeft vandaag 33 kantoren in het buitenland. Ze ondersteunen de Brusselse bedrijven die hun goederen, diensten en expertise uitdragen in het buitenland. Tegelijkertijd zijn deze kantoren ook het eerste aanspreekpunt voor buitenlandse investeerders die voet aan grond willen krijgen in Brussel.

In de afgelopen legislatuur werden vijf nieuwe posten geopend in Rabat, Sao Paulo (verplaatsing vanuit Rio), Kopenhagen, Ramallah en Genève. Tegelijk sluiten dit jaar de posten in Tunis, Beiroet, Keulen en Peking. In 2025 zijn twee nieuwe openingen gepland in Wenen en in Dubai (verhuis vanuit Koeweit).

Daarnaast opende hub.brussels twee Brussels Houses in Milaan en Barcelona, en een tijdelijke pop-up store in Londen, waar Brusselse producten gepromoot worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Ans Persoons , Brussels House , exportcijfers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni