Filiaal van Cora in Sint-Lambrechts-Woluwe.

| Filiaal van Cora in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Hypermarktketen Cora schrapt ruim 250 jobs

© BRUZZ - Belga
18/01/2024
Updated: 18/01/2024 13.09u

Bij hypermarktketen Cora zullen de komende vier jaar 253 van de ongeveer 2.000 voltijdse contracten moeten afvloeien. Volgens ACV Puls zijn de vakbonden en het management het daar half december over eens geraakt. Ook in de vestigingen in Anderlecht en Sint-Lambrechts-Woluwe sneuvelen jobs.

"Het management dreigde met een faillissement", legt Elisabeth Lovecchio van ACV Puls uit. Vanaf februari zal het personeelsbestand geleidelijk worden ingekrompen met ruim 10 procent over een periode van vier jaar. Er worden geen ontslagen verwacht, wel vervroegde uittredingen, benadrukt Lovecchio.

Cora telt in België zeven locaties in Wallonië en Brussel, en een hoofdkantoor in Henegouwen. In alle vestigingen zullen jobs verdwijnen. In Anderlecht gaat het om 30 voltijdse equivalenten op de ongeveer 200 werknemers, in Sint-Lambrechts-Woluwe om 37 van de 270.

Winkelgalerijen

Het management heeft de vakbonden verzekerd dat het alle hypermarkten zal blijven uitbaten, hoewel ze bijna allemaal verlieslatend zijn. "Maar de groep is ook eigenaar van de winkelgalerijen rondom de hypermarkten. En zolang het geheel nog winstgevend is, zal het management blijven investeren", aldus Lovecchio. Of dat na die vier jaar ook het geval zal zijn, is momenteel nog onduidelijk.

Tijdens de onderhandelingen slaagden de vakbonden erin om ziektegeld, maaltijdcheques en extra vrije dagen te waarborgen voor het personeel. Aan de andere kant zullen werknemers niet langer worden doorbetaald tijdens hun pauzes. In september raakte bekend dat Louis Delhaize zijn Match- en Smatch-supermarkten afstoot. Dat leidde tot bezorgdheid bij het personeel van Cora, dat ook tot de groep behoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Lambrechts-Woluwe , Economie , Cora Sint-Lambrechts-Woluwe , economische werkloosheid , bedreigde jobs , Cora

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni