| La Bouquinerie in de Bortiergalerij gaf twee maanden geleden de sleutels al af en keert niet meer terug.

Bortiergalerij krijgt literair café en detailhandel

Jasmijn Post
© BRUZZ
15/02/2024

De leegstaande zaken in de Bortiergalerij, vlakbij het Centraal Station, worden opgevuld door een literair café en detailhandel: denk aan een slager of een bakker. Dat melden de Stad Brussel en Thierry Goor, de ondernemer die de invulling van de leegstaande panden onder handen neemt. De drie boekhandelaars die er vandaag nog zijn, zullen blijven.

De Bortiergalerij is al sinds 1847 de thuisbasis voor handelaars in tweedehands boeken. In 2022 lanceerde Stad Brussel een projectoproep voor twee leegstaande panden. Daarop werd een overeenkomst gesloten met de ondernemer die ook achter foodmarkets Wolf en Fox zit, Thierry Goor.

Maar toen de boekhandelaars lucht kregen van die nieuwe plannen, startten ze een petitie op. Zij vreesden dat ze plaats moesten maken voor "een grote speler, die de passie en de geest van de galerij niet respecteert", klonkt het toen. Ze betreuren dat de Stad nog altijd niet heeft gereageerd op hun verzoek om samen na te denken over de toekomst van de galerij.

Donderdag deed Brussel-Stad de plannen voor de galerij uit de doeken. De drie boekhandelaars die er nu zijn blijven wel degelijk, verduidelijkt de Stad. Het gaat om Librairie Genicot, Librairie Pierre Coumans en Des livres et vous. Een vierde ondernemer, fotozaak Schwilden, blijft ook maar zet het contract voort bij de nieuwe uitbater.

Van zeven naar drie boekhandels

De schepen verduidelijkt dat de nieuwe handelszaken enkel de leegstaande plekken opvullen: er hoeft niemand meer te vertrekken. In de lege ruimtes zou onder meer een literair café komen, met ruimte voor jazzconcerten of boekvoorstellingen, en zes andere "kwaliteitsvolle handelszaken", zoals een bakker, een slager, een kaasboer, een visboer of een wijnhandelaar. Zestig procent van de galerij zal nog plaats bieden aan boeken, klinkt het bij de Stad.

Tot voor kort waren er zeven boekhandels in de galerij. La Crypte Tonique, al twaalf jaar het vaste adres voor liefhebbers van het beeldverhaal, moet de sleutels inleveren, maar heeft om een maand uitstel gevraagd. De uitbater van La Bouquinerie vertrok eerder al, met pijn in het hart. Hij kreeg niet de kans om een vast huurcontract te tekenen, maar had dat wel gewild. Zo waren er volgens uitbater Thibaut Dousteyssier wel meer.

Lees verder onder de foto.

dbf76f1a-92721788499372e33a24k.jpg

| De Bortiergalerij

"Deze ochtend was er nog een klant in tranen toen ze het nieuws hoorde," reageert Fanny Genitot, één van onderneemsters die in de galerij blijft. "Ik had zelf ook liever een meer culturele bestemming gehad, maar ik berust er inmiddels in," gaat ze verder. "Als het op lange termijn goed gaat, des te beter. Het type winkels dat de Stad aankondigt, mist wel in de buurt, dus globaal gezien snap ik de keuze wel."

Meeliften

"Het is heel moeilijk om te overleven als boekhandelaar op dit moment," zegt ondernemer Thierry Goor. "We hopen dat we de boekenwinkels kunnen meeliften met het succes van de andere handelszaken." Goor benadrukt dat hij zeker geen foodmarket van de galerij wil maken.

De galerij moet in de toekomst "voeding voor lichaam en geest" aanbieden, zegt schepen van Openbaar Patrimonium Lydia Mutyebele Ngoi (PS). "Met dit project willen we een meerwaarde geven aan deze galerij, die het huidige aanbod van boekhandelaars zal aanvullen met een kwaliteitsvol, lokaal en commercieel aanbod."

Overdekte markt

De Bortiergalerij, aan de voet van de Kunstberg, is al meer dan 150 jaar de thuisbasis voor handelaars in tweedehands boeken. De galerij werd in 1847 gebouwd door architect Jean-Pierre Cluysenaar, met het idee om de eerste overdekte markt van Brussel -in het gebouw waar vandaag concertzaal La Madeleine is - aan twee kanten te verbinden met de omliggende straten.

Die grote overdekte markt is er vandaag niet meer. Maar in de galerij zullen buurtbewoners in de toekomst opnieuw hun boodschappen kunnen doen, is het idee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Literatuur, Bortiergalerij, Thierry Goor, foodmarket Wolf, Lydia Mutyebele Ngoi , centraal station

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni