Molengeek, het Molenbeekse centrum voor beginnende informatica-ondernemers

| Molengeek, het Molenbeekse centrum voor beginnende informatica-ondernemers.

MolenGeek dreigt subsidie van Bruxelles Formation te verliezen

JP
© BRUZZ
10/02/2025

De samenwerking tussen tech-opleidingscentrum MolenGeek en overheidsdienst Bruxelles Formation is voor onbepaalde tijd opgeschort na een conflict. De Franstalige overheidsdienst onderzoekt of de regels rond de openbare aanbesteding zijn geschonden. "Bruxelles Formation neemt de studenten overdreven in bescherming", reageert Ibrahim Ouassari, oprichter van MolenGeek.

Voor MolenGeek zou een mogelijk definitieve stopzetting van de openbare aanbesteding niet alleen een verlies van zo’n 180.000 euro subsidie betekenen, maar ook het einde van een achtjarige samenwerking die tot vorig jaar goed verliep. Het Molenbeekse IT-opleidingscentrum biedt opleidingen en evenementen aan om mensen zonder diploma klaar te stomen voor een techcarrière.

Volgens MolenGeek-oprichter Ibrahim Ouassari ligt een verschil in visie aan de basis van het conflict. “Bij ons draait alles om discipline en voorbereiding op de arbeidsmarkt. We willen onze studenten klaarstomen voor een professionele carrière, en dat vraagt om duidelijke regels, zoals op tijd komen en verantwoordelijkheid nemen."

'Volgens Bruxelles Formation moesten we in bepaalde gevallen inschikkelijk zijn, omdat het om studenten ging die vroeger werkloos waren en tot 4 uur 's ochtends videospelletjes speelden. Dat soort bescherming kunnen we niet tolereren'

Ibrahim Ouassari

Oprichter van MolenGeek

Voor het eerst leidde die aanpak vorig jaar tot spanningen, vervolgt Ouassari. "Onze methode vraagt veel van de studenten, maar dat is nodig om hen voor te bereiden op de realiteit van de werkvloer."

Videospelletjes tot 4 uur 's nachts

De deelnemers worden tijdens hun opleiding opgevolgd door een medewerker van Bruxelles Formation, die maandelijks een evaluatie met hen afneemt. Volgens Ouassari hanteerden sommige medewerkers daarbij een andere aanpak en lieten ze uitzonderingen toe. "Als zij uitzonderingen toestaan, ontstaat er een toxische sfeer, omdat de jongeren zien dat we niet op één lijn zitten."

In L’Echo geeft Ouassari een voorbeeld: “Volgens Bruxelles Formation moesten we in bepaalde gevallen inschikkelijk zijn, omdat het om studenten ging die vroeger werkloos waren en tot 4 uur 's ochtends videospelletjes speelden. Dat soort bescherming kunnen we niet tolereren. Sommigen maken er misbruik van en trekken hun hele klas mee naar beneden."

Na klachten van studenten kreeg MolenGeek verschillende inspectiediensten over de vloer, onder meer van Actiris. Ouassari benadrukt: "Voor alle duidelijkheid: ik ben voorstander van controles, maar we zijn héél vaak gecontroleerd, en dat alleen op basis van enkele klachtenmails van studenten."

Verplicht solliciteren

Voor de studenten heeft de opschorting van de samenwerking met Bruxelles Formation meerdere gevolgen. Het belangrijkste is wellicht dat ze niet langer vrijgesteld zijn van 'arbeidsmarktverplichtingen', zoals voorheen wel het geval was.

Dit betekent dat werkzoekenden die een opleiding volgen, verplicht blijven om te reageren op oproepen voor sollicitatiegesprekken of vergaderingen. Ouassari licht toe: “Als ze midden in hun opleiding worden opgeroepen om als uitzendkracht of parttime in een restaurant te werken, kan dat inderdaad een probleem zijn.”

Daarnaast zijn studenten niet langer verzekerd tijdens de opleiding of onderweg ernaartoe. Ook verliezen ze het recht op een stagevergoeding van 2 euro bruto per uur. Bovendien missen ze de begeleiding van Bruxelles Formation, waaronder regelmatige evaluaties, contact met een maatschappelijk werker en jobcoaching.

'De band is al doorgeknipt'

Bruxelles Formation lanceert één keer per drie jaar een openbare aanbesteding. MolenGeek heeft daar twee keer succesvol een aanvraag voor gedaan. Over de inhoud van de klachten wil de woordvoerder van het opleidingsinstituut, Thibault Balthazar, niet veel zeggen. "MolenGeek deed een aanvraag voor verschillende opleidingen. Binnen één van de twee opleidingen in e-marketing ontstonden problemen."

Het is niet duidelijk of die problemen reden zullen zijn om de openbare aanbesteding stop te zetten. "Er zijn rechten en plichten aan beide zijdes", zegt Balthazar alleen. "Als er regels geschonden worden, kan de openbare aanbesteding worden stopgezet."

Hoewel nog niet zeker is of de openbare aanbesteding van MolenGeek definitief zal worden doorbroken, is het voor MolenGeek duidelijk: "Voor ons is de band al doorgeknipt," zegt Ouassari. "We hebben geprobeerd een oplossing te vinden, maar dat is niet gelukt."

Als de samenwerking met Bruxelles Formation definitief zou stoppen, verliest MolenGeek jaarlijks ongeveer 180.000 euro subsidie. Deze vergoeding was gebaseerd op de aanwezigheid van de studenten, met een tarief van 3,20 per uur per student.

MolenGeek maakt zich sterk dat het opleidingscentrum ook zonder de subsidie kan. "Het is een financiële steun, geen financiering," verduidelijkt Ouassari.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni