Stevens Recycling aan het Vergotedok: recyclage van oude metalen

BRUZZ

| Stevens Recycling aan het Vergotedok: recyclage van oude metalen.

Stevens Recycling, het oerbedrijf in de Haven van Brussel

Emmanuel Vanbrussel
07/06/2024

Door de brand van donderdagavond staat afvalverwerker Stevens Recycling, gelegen in de Haven van Brussel, ongewild in de belangstelling. Hoewel de woningbouw in de buurt toeneemt, vindt het familiebedrijf dat het nog steeds op de goede plek zit.

Wie al eens in de file stond op de Groendreef in Brussel, een bekende invalsweg richting het centrum, heeft de enorme bergen schroot bij Stevens Recycling ongetwijfeld opgemerkt.

Het ruim tachtig jaar oude familiebedrijf, gelegen in de Haven van Brussel aan het Vergotedok, koopt alle vormen van oud ijzer en oude metalen op, om na verwerking weer door te verkopen.

Kanaal

Het via vrachtwagens aangeleverde afval - van auto's over wasmachines tot bouwschroot - kan zowel van particulieren als van bedrijven komen.

Het uit elkaar halen en de recuperatie van de bruikbare stukken gebeurt ter plaatse, wat een lawaaierige bedoening is. Stevens recupereert zowel ferro (alle vormen van ijzer) als non-ferro (zoals koper, brons, aluminium, zink, lood, tin of nikkel).

De uitgaande stroom van de verzamelde metalen loopt daarna voor het overgrote deel per schip, via het kanaal Brussel-Charleroi.

Urban mining

Dat Stevens Recycling net aan het Vergotedok is gelegen, is niet meer dan logisch, zo argumenteerde eigenaar Alphonse Stevens twee maanden geleden in een tv-reportage van BRUZZ (zie hieronder).

Het bedrijf noemt zich "een typevoorbeeld van urban mining". De grootstad met al haar consumentengoederen is een haast onuitputtelijke bron van ijzer en andere recycleerbare materialen, die na recyclage per schip een tweede leven tegemoet gaan.

Het Vergotedok is de laatste plek op het kanaal waar een schip technisch gezien rechtsomkeer kan maken. "Het is net de bedoeling dat wij hier zitten", zegt de zaakvoerder, de derde generatie aan het hoofd van het familiebedrijf.

Wonen nabij industrie

De buurt kende de voorbije vijftien jaar verscheidene nieuwbouwprojecten, met Up-site - de hoogste woontoren van het land - als bekendste. De brand zet nog eens op scherp hoe een industrieel ongeval ook tot hinder voor nabijgelegen woonbuurten kan leiden.

Stevens Recycling aan het Vergotedek: recyclage van oude metalen langs het kanaal

PhotoNews

| Stevens Recycling aan het Vergotedek: recyclage van oude metalen langs het kanaal.

Stevens is ervan overtuigd dat de industriële activiteit van de Haven hand in hand kan gaan met de woonfunctie van de buurt, zo verklaarde hij twee maanden geleden. Een voorwaarde is wel dat er bij de mobiliteitsplannen niet alleen met de woonfuncties, maar ook met de industriële activiteiten van de buurt rekening gehouden wordt. Stevens: "Als de vrachtwagens niet meer tot hier geraken, dan vallen we stil."

Maar plannen om andere oorden op te zoeken, heeft hij niet. "Toen er woningen kwamen op Thurn & Taxis, was er ook de vrees dat we moesten verdwijnen. Dat bleek onterecht te zijn."

Meer achtergrond: ➡️ Kijk hier naar een oude reportage van TV Brussel over Stevens Recycling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Stedenbouw , Recyclagebedrijf , brand , brandweer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni