SELECT OKT Oz Tetik

Snackbar Tetik.

Snackbar Tetik of Tetiko? Eigenaren recht tegenover elkaar in rechtszaak ‘snackbaroorlog’

KVDP
© BRUZZ
15/04/2024

De eigenaren van snackbars Tetik en Tetiko stonden maandag lijnrecht tegenover elkaar voor de Brusselse ondernemingsrechtbank. De uitbater van Tetik uit Sint-Joost-ten-Node beschuldigt de eigenaar van snackbarketen Tetiko van naamsdiefstal en eist een schadevergoeding.

Al twintig jaar baat Serdar Tetik snackbar Tetik uit op het Bossuetplein in Sint-Joost-ten-Node. Beroemdheden als Aya Nakamura, Jason Denayer en Nicolas Anelka kwamen er al over de vloer om te proeven van de mitraillette, een gerecht waar de populaire snackbar om bekendstaat.

Sinds enkele jaren bestaat er in Brussel ook een snackbarketen met de naam Tetiko. De keten telt zes filialen, maar heeft niets met de oorspronkelijke snackbar uit Sint-Joost te maken. “In 2013 opende mijn broer een gelijknamige snackbar aan het Liedtsplein, maar een jaar of vier, vijf later ging hij failliet. De snackbar werd overgenomen door Hosni Essaouki en die voegde één letter toe aan de naam waardoor het Tetiko werd,” legt Serdar Tetik uit aan RTBF.

'Pure frustratie'

Tetik heeft Essaouiki in gebreke gesteld, omdat de naam van de snackbarketen tot verwarring zou leiden bij zijn eigen klanten. “Mensen denken dat Tetik en Tetiko hetzelfde is, maar dat is helemaal niet het geval,” aldus Tetik. “Ik heb twintig jaar aan mijn merk gewerkt en plots probeert iemand daarvan te profiteren door onder mijn naam een snackbarketen te openen. Als er negatieve reacties zijn op die keten richten klanten zich op het internet vaak tot mij, terwijl ik er niets mee te maken hebben.”

Tetik beschuldigt Essaouiki van naamsdiefstal en eist de schrapping van de naam Tetiko. Daarnaast vraagt Serdar Tetik een schadevergoeding. De zaak kwam maandag voor in de Brusselse ondernemingsrechtbank. Een uitspraak wordt begin mei verwacht.

Essaouiki verwacht alvast niet dat die uitspraak in het voordeel van Tetik zal zijn, zo liet hij optekenen door RTBF. “Toen ik de zaak (aan het Liedtsplein, red.) overgenomen had, kreeg ik nooit de vraag om de naam te veranderen. Ook niet toen ik andere filialen opende,” aldus de zaakvoerder. “Hij handelt uit pure frustratie, omdat hij twintig jaar achter zijn toog heeft gestaan en bij één filiaal is gebleven, terwijl jonge ondernemers een hele keten ontwikkeld hebben.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni