Jouw vraag

BIG CITY. Waar komt de mitraillette vandaan?

Luana Difficile
© BRUZZ
23/09/2021

Serdar Tetik snijdt een half stokbrood doormidden. Al twintig jaar baat hij de snackbar Öz Tetik uit in Sint-Joost, samen met zijn broers. Hun specialiteit: de mitraillette of un sandwich hamburger zoals de Franstalige Brusselaars het noemen. Hoewel deze plek populair werd in Brussel door deze snack, werd de mitraillette voor het eerst gegeten in Wallonië.

1768 Big City Oz Tetik Mitraillette Nicolas Anelka

| Bekend Franse voetballer Nicolas Anelka, die de befaamde mitraillette proeft bij Öz Tetik

Bekende koppen als zangeres Aya Nakamura, en voetballers Jason Denayer en Nicolas Anelka kwamen al over de vloer om de befaamde mitrailletten van Öz Tetik te proeven. “Voor mij bestaat de ultieme mitraillette uit een stokbrood, een hamburger, frieten, rauwkost en een saus naar keuze,” zegt kenner Sardar Tetik. “Maar eigenlijk kan je eender welk vleesje uit de toog kiezen. Sommigen eten het met een frikandel, anderen met kip, maar met een curryworst, kefta of falafel kan ook. Het lijkt een eenvoudig gerecht, maar door de juiste keuzes van producten proef je het verschil en wij maakten er onze specialiteit van.”

Opgeblazen

En dat zie je, er loopt een hele dag lang volk binnen en buiten om er een te bestellen. Bij Öz Tetik staan ze alom bekend om de fameuze hap, maar eigenlijk valt ie in heel Brussel in de smaak en zelfs ver daarbuiten. Tot in Noord-Frankrijk wordt deze koolhydratenbom gegeten. Daar noemen ze het een américain, in Luik dan weer een routier en in Henegouwen un spécial of pain-frites. Maar in principe blijft het concept hetzelfde. Je eet brood, vlees, frieten en saus en voelt je daarna gegarandeerd opgeblazen.

Of dat de lugubere uitleg is waarom de snack naar een wapen vernoemd werd, is niet geheel duidelijk. Het zou ook aan de vorm kunnen liggen, waarbij het brood het geweer voorstelt en de frieten de munitie. Het is niet de meest evenwichtige maaltijd en daar is een verklaring voor. Dit gerechtje kwam in opmars in oorlogstijden toen er voedselschaarste heerste. Bij gebrek aan ander beleg, aten ze een boterham met frieten en boter. Pas veel later kreeg het de naam mitraillette, op het moment dat frituuruitbaters, vermoedelijk in Charleroi, de boterham vervingen door een stokbrood. Dat was maar pas in de jaren zeventig, want voordien waren er geen baguetten bij de Belgische bakkers. Een frituurvleesje en frituursaus toevoegen maakten de Belgische klassieker compleet.

Hoewel de snack dus niet in Brussel uitgevonden werd, zijn hier vermoedelijk wel de meeste varianten te vinden. Brussel is nu eenmaal de hoofdstad van de snackbars. Waarschijnlijk zijn er net zoveel als er apothekers zijn. En dat is dan weer mooi meegenomen als je maag na het verorberen van deze berg een neutraliserend pilletje gebruiken kan.

De beste mitrailletten van Brussel

Op Instagram stelden we de vraag waar jullie het liefst een mitraillette eten in Brussel. Dit zijn jullie favorieten opgelijst:

  • Öz Tetik - François Bossuetplein 6, Sint-Joost
  • Snack Anatolie - Ninoofsesteenweg 106, Sint-Jans-Molenbeek
  • Bosphorus - Waversesteenweg 1670, Oudergem
  • Snack Werrie - Henri Werriestraat 65, Jette
  • Snack De Wand - Wandstraat 20, Laken
  • Chez Boubou - Pantheonlaan 84, Koekelberg
  • Snack Des Frères - Nestor De Tièrestraat 68, Schaarbeek

VOLGENDE KEER: Waar gaat het afval uit de oranje zak naartoe?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni