Vijftig Brusselse bedrijven, waaronder voetbalclub Union, zijn 'Ecodynamische Onderneming'

© belga
29/01/2024

Een vijftigtal Brusselse bedrijven, waaronder voetbalclub Union, heeft maandag het label 'Ecodynamische Onderneming' toegekend gekregen van Leefmilieu Brussel. Het label geldt als erkenning voor de inspanningen die de bedrijven de voorbije jaren leverden om hun milieu-impact te verminderen.

Het label werd maandagavond uitgereikt door Brussels minister van Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) en staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo).

De laureaten zijn actief in heel wat verschillende sectoren, waaronder mode en design, maar ook voetbalploegen of nachtclubs. Zo kreeg voetbalclub Union een label, net als het Brussels kennisplatform voor de mode- en designsectoren MAD Brussels.

"We gebruiken nu gecertificeerde ecologisch verantwoorde producten om het stadion te onderhouden en alle verlichtingssystemen zijn vervangen door leds, waardoor ons elektriciteitsverbruik tijdens wedstrijden met 37 procent is gedaald," zegt Raphaële Moeremans, hoofd Duurzaamheid bij Union. "Union berekent ook al enkele seizoenen haar ecologische voetafdruk en heeft zich geëngageerd om deze tegen 2030 met 50 procent te verminderen."

Het MAD heeft niet alleen duurzaamheid geïntegreerd binnen de commerciële en productieve processen, maar heeft ook intern gewerkt aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Toegangspoort

Ondertussen telt Brussel 150 van dit soort erkende Ecodyn-organisaties. Dat is ook van belang voor de gewestelijke strategie van economische transitie. In de toekomst wordt het label een must en toegangspoort om bijkomende economische steun te krijgen van het Gewest. Bedrijven die een voorbeeldfunctie genieten op sociaal of milieuvlak zullen hogere steun genieten dan bedrijven die dit nalaten.

Brussels minister Maron feliciteerde en bedankte alle bedrijven die zich engageren om hun uitstoot te verminderen. "Met dit label zet u zich in voor het klimaat, hier in Brussel, maar ook elders op onze planeet," stelt de minister.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni