Kop of munt: handel in verloren pakjes landt in Brussel

Emmanuel Vanbrussel
01/03/2024

Sinds deze vrijdag kan je in een winkel nabij het Flageyplein ongeclaimde en nog ongeopende pakjes opkopen per kilo, in de hoop op een leuke verrassing. Deze mystery box-trend komt overgewaaid uit Frankrijk.

Talloze pakjes in Europa worden nooit opgehaald en kunnen ook niet worden teruggezonden naar de afzender, bijvoorbeeld bij gebrek aan juiste adressen. Daardoor worden koeriersdiensten ermee opgezadeld. Ze worden na enige tijd de officiële eigenaar en verkopen de 'verloren' pakjes in veilingen door aan gespecialiseerde firma's.

Pile ou Face (kop of munt) van stichter Arnaud Userstam is een van die opkoopfirma's, die hopen winst te halen uit een verdere doorverkoop van de pakjes aan het grote publiek. Het bedrijf opende vrijdag een winkel in het Brusselse, vlakbij het Flageyplein in Elsene, en eentje in Waver. De pakjes worden geanonimiseerd en verkocht per gewicht, aan 16 euro per kilo.

"Tot vorig jaar werden dit soort pakjes verbrand," vertelt Userstam. "Het was te duur voor koeriersdiensten om ze op te bergen. Maar nu is er een Europese wet die verbranden verbiedt, en dus kopen wij de pakjes op en verkopen we ze door."

"We vormen de verloren pakjes om tot toegankelijke schatten en werken zo aan een duurzamere economie," zo legt Userstam uit op de website. Zijn argument: zonder handel in verloren pakjes worden ze gewoonweg vernietigd, terwijl het doorgaans om nagelnieuwe spullen gaat, en dat is slecht voor het milieu.

Strenge regels

De koeriersdiensten kunnen hun verloren pakjes niet zomaar doorverkopen. In België is de verkoop van ongeclaimde pakketten bijvoorbeeld aan strenge reglementering onderworpen. Elders in Europa zijn de regels coulanter. De ton Amazon-pakjes die Pile ou Face aankocht en die nu in de verkoop is gegaan, komt dan ook uit heel Europa, behalve uit België.

Pile ou Face noch de klant weet wat er precies in de pakjes zit, waardoor het voor iedereen een verrassing is. In de meeste gevallen gaat het om kleding, maar wie geluk heeft, kan voor slechts 16 euro pakweg een smartphone of andere dure consumentenelektronica op de kop tikken.

Gelijkaardige winkels met mystery boxen zijn al enige tijd een enorm succes in Frankrijk. De verkooppunten in Elsene en Waver zijn tijdelijke winkels, om uit te vissen hoe groot de belangstelling is bij het Belgische publiek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni