Vol enthousiasme lanceerden vader en zoon Emin en Sami Luka twee jaar geleden hun eigen elektrisch deelstepbedrijf ‘Gliize’. Nog geen jaar later moesten hun duizendtal e-steps uit het straatbeeld van het Gewest. Nu zijn ze terug als B2B-formule. “Onder meer Hotel Meininger in Molenbeek en bewakingsfirma Protection Unit huren onze e-steps voor eigen gebruik."
Voormalig deelstepbedrijf Gliize verhuurt e-steps nu aan privébewakers
Een toerist op een deelstep, dat zie je wel vaker. Een bewakingsagent, daarentegen, is nog wat nieuw. Toch verhuurt Gliize nu al een honderdtal elektrische deelsteps aan allerhande privébedrijven in Brussel. Het gaat van toeristische accommodatie, zoals het Meininger-hotel in Molenbeek, tot bedrijven die hun medewerkers ’s middags per e-step willen laten lunchen in de stad en zelfs privébewakers.
“Protection Unit gebruikt onze e-steps bijvoorbeeld om patrouille-opdrachten rond het Koning Boudewijnstadion en de Europese Commissie uit te voeren,” zegt CEO Sami Luka. “Te voet duurt het zo’n halfuur om één keer rond het hele Koning Boudewijnstadion te lopen, met een elektrische deelstep kan dat al binnen de drie minuten.”
Luka, een voormalig brandweerman, kocht zijn duizendtal e-steps twee jaar geleden aan met zijn vader Emin Luka. Die laatste is COO van Brussels Expo. Vader en zoon investeerden voor anderhalf miljoen euro in hun vloot, meldde hun advocaat daar later over.
De lancering van hun nieuwe deelsteps kwam er in de lente van 2023. De twee oprichters wilden Gliize-gebruikers verplichten om een helm te dragen op hun steps, zo namen ze zich voor, en planden lessen verkeersvoorlichting op scholen. Alleen was de Brusselse regering op dat moment al vergevorderd met het opstellen van nieuwe regels voor dit soort deelsteps in de hoofdstad. De bedoeling was om het aantal deelsteps fors te beperken, naar hoogstens 8.000 in heel Brussel.
In februari 2024 gingen die regels in. Vanaf dan mochten alleen nog de bedrijven Bolt en Dott zo’n deelsteps uitbaten. De e-steps van Gliize mochten zo al na enkele maanden weer op stal.
Raad van State
Gliize vocht die beslissing aan, en met succes. Amper een jaar eerder hadden zij een licentie gekregen van diezelfde Brusselse regering om hun deelsteps uit te baten, zeiden ze, en dat voor een periode van drie jaar. Dus kwam het verbod op hun deelsteps binnen dat eerste jaar te vroeg. De Raad van State gaf hen daarin gelijk en schorste het Brussels verbod op hun Gliize-steps op voor een jaar.
Ook deelstepoperatoren Voi en Lime kregen trouwens zo’n vonnis bij een kortgedingrechter: hun e-steps mochten volgens de rechter wel degelijk in de Brusselse straten blijven staan.
“Private steps mogen overal nog tot 25 kilometer per uur rijden. We hoeven de snelheid dus niet te beperken in aparte zones van de stad.”
Toch verdwenen de steps van Gliize alsnog uit de Brusselse straten, zelfs na de gunstige uitspraak van de Raad van State. Waarom?
“Wij hebben ons businessmodel in die periode herdacht. Onze e-steps staan niet terug in de publieke ruimte, maar we doen nu iets dat nog niet bestond in ons land. We verhuren onze steps aan privébedrijven,” zegt Sami Luka.
B2B
Een B2B-model, noemt Luka het. Gliize voorziet die privébedrijven nu van een aantal elektrische steps voor de eigen medewerkers en staat zelf in voor het onderhoud ervan. De prijzen zijn afhankelijk van het aantal geleverde steps en de duur van het contract, zegt Luka. Met dat B2B-model experimenteren ze nu sinds januari.
“Het gaat goed: we verhuren nu al 230 elektrische steps in het hele land en hebben er nog een 700-tal in stock,” zegt Luka.

©
RV
| Een twintigtal voormalige Gliize-steps dient nu voor verhuur in het attractiepark Crocodile Rouge in Wallonië.
Daar zit een grote variëteit aan klanten bij: onder meer attractiepark Crococile Rouge aan het Waalse Lac de l’Eau d'Heure gebruikt sinds kort twintig Gliize-steps om aan bezoekers te verhuren. Daar komen er binnenkort twintig bij. In Tubeke gebruikt het bedrijf Bell Racing Group de e-steps van Gliize om motorhelmen bij klanten te leveren, zelfs wanneer die klanten in het Verenigd Koninkrijk wonen, zegt Luka. “Dan nemen ze onze steps gewoon mee op de trein om er nadien mee voort te rijden,” zegt hij.
Dichter bij huis verhuurt Gliize alvast enkele e-steps aan het Brusselse bedrijf Leexi, gespecialiseerd in artificiële intelligentie. “Zo kunnen hun medewerkers vlot naar huis tijdens de middagpauze of na de werkuren,” zegt Sami Luka. Hotel Meininger langs het kanaal in Molenbeek heeft dan weer enkele Gliize-steps in huis om te verhuren aan hun hotelgasten.
Europese Commissie
Al zal je al die steps niet langer herkennen aan het Gliize-logo op het stuur of deck. “We bestickeren de steps voor verhuur altijd met het logo van de klant,” zegt Luka. Het oude Gliize-logo valt enkel nog op het onderstel van de steps af te lezen, waar je als gebruiker je voet op plaatst.

©
RV
| Bij het ombouwen van de voormalige deelsteps voor bewakingsopdrachten werd de hele batterij geïnspecteerd, zegt Sami Luka.
Bij dit soort rebranding komt soms behoorlijk wat kijken. “Voor ons verhuur aan de privébewakers van de Europese Commissie moesten we onze e-steps eerst volledig demonteren. Zo konden zij controleren of onze batterijen wel voldeden aan de Europese normen voor brandveiligheid,” vertelt Luka.
De elektrische deelsteps van Protection Unit zien er nu flitsend rood uit, zoals te zien op de foto hieronder. Private fleet, of privévloot, valt te lezen op het onderstel. En dat statuut zorgt meteen voor eigen verkeersregels. “Met privésteps volg je andere verkeersregels op de openbare weg dan met een deelstep,” zegt Luka. “Private steps mogen overal nog tot 25 kilometer per uur rijden, bij deelsteps is dat minder.”
In bepaalde zones, zoals de voetgangerszone, blijft de snelheid van alle e-steps wel beperkt tot stapsvoets verkeer. Ook de Gliize-steps rijden dan maximaal 12 kilometer per uur, benadrukt Luka. Bovendien vragen sommige bedrijven, zoals Protection Unit, zélf om de snelheid van hun e-steps in te perken. Hun bewakingsagenten rijden nu overal hoogstens twintig kilometer per uur.
“Dat is nog altijd sneller dan te voet,” besluit Luka.

©
RV
| Gliize verhuurt zijn oude deelsteps ook aan het bedrijf Bell Racing Group. Hun leveranciers gebruiken de e-steps om motorhelmen naar klanten in binnen- en buitenland te brengen, zegt Luka.
Lees meer over: Brussel , Economie , Gliize , Sami Luka , deelsteps , elektrische steps , Protection Unit , Meininger Hotel