Een derde minder duiven in Laken dankzij anticonceptiezaad

duiven_846917b.jpg
© ANP
| Duiven zijn een echte plaag in Brussel
© ANP
| Duiven zijn een echte plaag in Brussel

Om de groeiende duivenpopulatie te bestrijden, is Laken begonnen met een experiment waarbij anticonceptiezaadjes worden gebruikt. En met succes: de duivenpopulatie werd in februari 2020 geschat op 180. Een jaar later is dit nog maar 130, zegt de schepen van Netheid Zoubida Jellab.

Het toenemende aantal duiven in Brussel bezorgen de inwoners vaak last. Met dit nieuwe project probeert Laken het aantal vogels te verminderen. “Stad Brussel staat in contact met andere steden zoals Tongeren en Leuven om de impact van het experiment te vergelijken. Zo kunnen we ze veel mogelijk gegevens verzamelen over de anticonceptiezaadjes,” aldus schepen Jellab.

Maar het is niet genoeg dat enkel Laken zich inzet tegen de groeiende populatie. “De vogels houden zich niet aan gemeentegrenzen. We moeten een beleid opstellen dat geldt voor het hele Gewest, anders verplaatsen de duiven die zich in Laken nestelen, gewoon naar naburige gemeentes,” vertelt Geoffroy Coomans van MR. "Dit nieuwe zaad zou enkel de duiven treffen, en niet de andere vogels."

Het project zou 5.761 euro per jaar kosten. Na het Clementinaplein in Laken, zou er ook op het Anneesensplein en het Station van Bockstael met de anticonceptiezaadjes gewerkt worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?