Belga Image

| Bernard Quintin (MR), de nieuwe federale minister voor Binnenlandse Zaken en Veiligheid.

Eenvoudig Nederlands

Minister Quintin wil zes politiezones in Brussel samenvoegen

BVR, JP
© BRUZZ
17/04/2025

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Quintin van de liberale partij MR, wil de zes politiezones in Brussel samenvoegen tot één grote zone. Hij heeft zijn plan dinsdag gepresenteerd aan de burgemeesters van Brussel. Vijf vragen over de nieuwe politiezone, die vanaf 1 januari 2027 klaar moet zijn.

1. Hoe is de situatie vandaag?

Vandaag zijn er in Brussel zes politiezones. Elke zone heeft een eigen politiechef en eigen personeel. De zones werken vooral in hun eigen gebied.

De grootste zone is Brussel Hoofdstad – Elsene. Brussel-West werkt in Molenbeek, Jette, Koekelberg, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem. Brussel-Noord is actief in Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node. De zone Zuid werkt in Sint-Gillis, Vorst en Anderlecht. In het oosten van Brussel is er de zone Montgomery. Die zorgt voor Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe. De zesde zone heet zone Marlow. Die werkt in Oudergem, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde.

2. Wat verandert er?

De Belgische regering wil van de zes zones één grote zone maken met meer dan zesduizend politie-agenten. Ook komt er één baas van de politie, de korpschef, die alles zal leiden. Nu heeft elke zone nog een eigen leiding.

Een voordeel is dat agenten uit andere zones van Brussel sneller kunnen helpen als er iets gebeurt. Bijvoorbeeld: als er problemen zijn in Anderlecht, kunnen agenten uit een andere gemeente makkelijker helpen. Nu is die hulp soms moeilijk te regelen.

De samenwerking wordt ook efficiënter. Er is bijvoorbeeld maar één dienst nodig voor computers, personeel en communicatie, in plaats van zes keer dezelfde dienst. Ook kunnen aankopen voor het hele korps samen gebeuren. Dat bespaart geld. De samenwerking met het gerecht en de federale politie wordt ook eenvoudiger, omdat er nog maar één aanspreekpunt is.

Er komt ook een nieuwe politiedienst voor de Brusselse metrostations. Nu is daar de federale spoorwegpolitie voor verantwoordelijk, maar die heeft te weinig mensen. De nieuwe politiedienst zal deel uitmaken van het lokale korps.

Zo kunnen federale agenten zich richten op de grote treinstations, en wordt de politie in en rond de metro beter georganiseerd.

Bekijk hier het interview met minister Quintin, met ondertitels in Nederlands, Frans en Engels.

3. Wie zal beslissen over de politie?

De politie zal worden aangestuurd door een politiecollege. Dat is een groep mensen die samen beslissingen neemt. Die groep bestaat uit de korpschef, de minister-president van Brussel, een hoge ambtenaar en alle 19 burgemeesters van Brussel.

Om het werk makkelijker te maken, komt er ook een kleine werkgroep met een deel van de burgemeesters. Er komen ook afspraken om ervoor te zorgen dat elke gemeente genoeg wijkagenten en politiebureaus heeft. Zo blijft de politie zichtbaar en bereikbaar voor de inwoners.

4. Wat krijgen de burgemeesters ervoor terug?

Veel Brusselse burgemeesters zijn niet blij met de fusie. Nu kunnen ze nog zelf mee beslissen over hun politiezone, straks moeten ze dat met 18 anderen doen.

Om het voorstel aantrekkelijker te maken, wil de federale overheid de schulden van de politiezones betalen. In totaal gaat het om ongeveer 30 miljoen euro. Ook politiezones in andere delen van het land die samengaan, kunnen op die steun rekenen.

Daarnaast wordt er gekeken naar de manier waarop het aantal agenten per zone wordt berekend. Dat kan zorgen voor meer agenten en meer geld, waar burgemeesters uit Brussel al lang om vragen.

5. Wanneer start de fusie?

Minister Quintin heeft het plan besproken met de burgemeesters. Niet iedereen is het ermee eens, maar de minister wil het toch snel invoeren. Het doel is om de nieuwe zone al op 1 januari 2027 te laten starten. Premier Bart De Wever van de partij N-VA heeft het plan al goedgekeurd.

Quintin hoopt dat het parlement het voorstel nog voor de zomervakantie goedkeurt.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.


Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni