Erasmusziekenhuis en ULB maken beademingsapparaat van duikmaskers

© belga

Het Erasmusziekenhuis in Brussel krijgt vandaag maandag de eerste prototypekleppen om duikmaskers van Decathlon te monteren op kleine ademhalingstoestellen. Die moeten patiënten helpen die besmet zijn met het coronavirus die matige ademhalingshulp nodig hebben. Dat heeft Frédéric Bonnier, fysiotherapeut in het Erasmusziekenhuis en professor ademhalingsfysiotherapie aan de ULB (Vrije Universiteit Brussel) zondag bekendgemaakt.

Een tiental onderdelen werd afgelopen weekend in 3D geprint in de gebouwen van de ULB-spin-off "Endo Tools Therapeutics" in Gosselies. "We zouden tegen het einde van de week of zelfs eerder indien nodig 500 stuks kunnen gebruiken, maar daarvoor hebben we de toestemming nodig van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten)", voegt Alexandre Chau, CEO van 'Endo Tools Therapeutics' toe.

Dit weekend is er een verzoek ingediend. Het antwoord wordt de komende dagen verwacht. Het gaat om een back-up therapie, zonder de bedoeling om die te gebruiken op lange termijn.

Het is een aanpassing van een door een Italiaans team bedacht procédé dat in België werd ontwikkeld in afwachting van problemen met de voorziening van medische apparatuur. De apparaten zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, voor een enkele patiënt, zodat ze achteraf niet moeten worden gesteriliseerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?