Evere in trek bij Indiërs

© Google - BRUZZ
| Veel Indiërs zijn actief bij bedrijven in de IT-sector en wonen in Evere en de Noordwijk.

In vijftien jaar tijd is het aantal Indiërs in het Brussels Gewest meer dan verviervoudigd. Het gaat onder anderen om jonge mannen die in de IT-sector werken. Velen van hen wonen in de Noordwijk en in Evere.

In de schaduw van andere, meer zichtbare of reeds bekende demografische evoluties, zijn de Indiërs aan een opmars bezig in Brussel. Dat blijkt uit cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). Het aantal inwoners met de Indiase nationaliteit zat begin de jaren 2000 rond de zeven- tot achthonderd. Jaar na jaar komen er echter meer Indiërs en in 2016 werden er bijna vierduizend geteld.

De meeste Indiërs komen hier tijdelijk werken en keren dan terug naar hun land of zetten elders hun carrière verder. Al sinds 2004 voeren Indiërs onafgebroken de lijst aan van Belgische werkvergunningen voor niet-Europeanen, voor de Marokkanen, Japanners en Amerikanen.

Ongeveer de helft van hen komt in Brussel terecht.

Opmerkelijk is ook de verspreiding van de Indiërs in Brussel. Zoals veel andere internationale groepen vestigen ze zich graag in de Europese wijk en in de buurt van de Louizalaan, maar ook de Noordwijk en Evere blijken in trek.

De voorkeur voor die minder voor de hand liggende buurten is volgens het BISA te verklaren door de aanwezigheid van heel wat technologiebedrijven. “In Evere vinden we een belangrijke IT-sector,” klinkt het. “En de luchthaven van Zaventem en de bedrijvenzones van Diegem zijn vlakbij.”

Veel Indiase migranten worden gerekruteerd door bedrijven in de technologische sector. En in tegenstelling tot sommige andere groepen, vestigen Indiërs zich bij voorkeur vlak bij hun werkplaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?