Ex-topman Fedasil bezorgd over integratie niet-begeleide minderjarigen

Klein kasteeltje BRUZZ ACTUA 1578
© Saskia Vanderstichele

Bob Pleysier, oud-topman van Fedisal en het opvangcentrum Klein Kasteeltje in hartje Brussel, is bezorgd over de integratiekansen van niet-begeleide minderjarigen. Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard. Zelf is hij voogd van vijf Afghaanse minderjarigen. Hij schat hun integratiekansen gering in.

"Als vrienden me vragen hoe dat gaat, ­antwoord ik: één is op de goede weg, één houdt zich staande, de drie anderen zijn ­vogels voor de kat,” zegt Bob Pleysier in Het Nieuwsblad en De Standaard. Hij maakt zich grote zorgen over de jongens die hij onder zijn hoede heeft.

De jongeren die hier zonder ouders aankomen en een integratieparcours moeten doorlopen, zijn volgens Pleysier haast allemaal gedoemd om te mislukken.

“Velen van hen hebben in Afghanistan amper scholing gehad. Als ongeletterde herdersjongens moeten ze van de ene dag op de andere acht uur per dag op de schoolbanken gaan zitten," zegt hij. "Die overstap is gigantisch groot. Bovendien worden ze verplicht Nederlands te leren, terwijl ze zelfs in hun eigen taal nauwelijks scholing hebben gekregen. Zelfs na twee jaar in ons land spreken ze nauwelijks Nederlands. Ik denk dat het beter zou zijn hen een combinatie van leren en werken te laten doen, in de plaats van alleen maar naar school te laten gaan.”

Pleysier plaatste dinsdag een opiniestuk in de krant De Standaard, waarin hij al enkele opmerkingen plaatste bij het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) Ook daarin hield hij het hart vast voor het lot van de kinderen die hier onbegeleid aankomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?