Er komt schot in de plannen voor het stadsvernieuwingscontract Weststation. Dat moet de wijken rond het station, Beekkant en de Ninoofsesteenweg doen heropleven. Het Gewest trekt bijna 5 miljoen uit voor een park tussen metrostations Beekkant en Ossegem. Spoorwegbeheerder Infrabel plant een nieuw trainingscentrum aan het Weststation.

Al tientallen jaren ligt een verwilderd stuk groen tussen het Weststation en het metrostation Ossegem. Het braakliggend terrein aan de Vandenpeereboomstraat in Molenbeek is een geliefde plek voor sluikstorters.

Het Gewest heeft nu bijna de plannen rond voor een park in die zone, in het kader van stadsvernieuwingscontracten. Die grote renovatieprojecten moeten over de gemeentegrenzen heen wijken nieuw leven inblazen. Het definitieve programma voor de hele site wordt eind dit jaar goedgekeurd door de regering.

Er komt naar alle waarschijnlijkheid een park tussen metrostations Beekkant en Ossegem. Het Brussels Gewest onderhandelt over de voorwaarden van de aankoop van het terrein, dat nu eigendom is van de NMBS. "Wanneer het Gewest eigenaar wordt van de grond tussen Beekkant en Ossegem, kan het snel gaan," zegt Tom Sanders, directeur Territoriale Strategie van het Brussels Planningsbureau perspective.brussels aan BRUZZ.

Budgetten zijn er
De dienst wilde zich niet vastpinnen op een concrete timing. "De wil en de budgetten zijn er wel," klinkt het. Voor het park is al 4,8 miljoen euro uitgetrokken en goedgekeurd. Perspective.brussels heeft niet enkel plannen op de lange termijn, maar wil de buurtbewoners ook betrekken bij tijdelijke invullingen van de braakliggende terreinen.

"Het is voor het eerst dat er zo vroeg in een stadsvernieuwingscontract al concrete budgetten zijn vrijgemaakt," klinkt het. "Daardoor kunnen bouw- en infrastructuurwerken snel van start gaan, zodra de nodige vergunningen zijn afgeleverd."

Voetgangersbrug en vormingscentrum
Staan ook in de steigers: een nieuwe loopbrug tussen het Beekkantplein en de Vandenpeereboomstraat aan de overkant van de sporen. Ook de huidige loopbrug aan het metrostation Beekkant, die in slechte staat is, zal vernieuwd worden in het kader van het vernieuwingscontract.

De plannen van spoorwegbeheerder Infrabel staan het verst. De organisatie plant al sinds 2015 een groot nationaal vormingscentrum aan de Dubois-Thornstraat, tussen de metrostations Beekkant en Weststation. Nu is er een bouwaanvraag ingediend. Het openbaar onderzoekt loopt nog. Het gebouw moet er al staan in 2019 of 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, actua, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni