Gezien: clitorisactie aan het Europees Parlement

22 mei is voortaan Internationale Dag van de Clitoris. Om dat te vieren trok kunstenares en feministisch activiste Laurence Dufaÿ woensdag een clitoriskostuum aan en ging ze haar kennis over het orgaan delen voor het Europees Parlement. Een lesje anatomie inclusief.

Verschillende voorbijgangers kijken raar op wanneer ze op het plein voor het Europees Parlement benaderd worden door de verklede Laurence Dufaÿ. Velen onder hen reageren verrast wanneer hen duidelijk wordt gemaakt dat het kostuum een clitoris voorstelt.

En dat is volgens Dufaÿ precies waarom ze vandaag hier is. “De clitoris is nog steeds een onbekend orgaan, nochtans werd deze al perfect beschreven in 1844. De meeste mensen denken nog steeds dat de clitoris enkel het knopje bovenaan de vagina is”, aldus Dufaÿ.

Grootte tot 12 cm

Volgens Dufaÿ is er te weinig aandacht voor het vrouwelijk genot in de wetenschap en de geneeskunde. Ze spreekt van een vorm van ongelijkheid. “Vrouwen hebben immers evenveel recht op een orgasme, maar dat is veel moeilijker te bereiken wanneer beide partijen niet weten hoe de clitoris werkt.”

Ook in het onderwijs moet er volgens haar heel wat veranderen. “In de cursusboeken van biologie worden de mannelijke geslachtsorganen volledig uitgetekend, bij de anatomische tekening van het vrouwelijk voortplantingssysteem zie je enkel het uitwendige deel van de clitoris, terwijl die in werkelijkheid een totale grootte van 10 tot 12 cm heeft”, legt de kunstenares uit.

De clitoris op de politieke agenda

Dufaÿ wordt gesteund door verschillende Belgische en Franse feministische organisaties. De plaats en datum van deze manifestatie zijn ook niet toevallig gekozen. “We willen seksuele en reproductieve rechten en gezondheid op de agenda zetten voor de Europese verkiezingen”, zegt de Franse dokter Annie-Laurence Godefroy, als vertegenwoordigster voor de Franse partnerverenigingen.

Het kostuum is een persoonlijk ontwerp van Dufaÿ en werd in samenwerking met kostuumontwerpster Gaëlle Marras gerealiseerd. Het pak zal beschikbaar zijn voor gebruik in verschillende sectoren zoals theater en onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?