© MV/BRUZZ | Gemeentewerkers haalden het oude standbeeld van Nasreddin aan het begin van de Gallaitstraat weg.

Gezien: oud standbeeld Nasreddin in Schaarbeek weggehaald

KVDP
© BRUZZ
21/02/2019

Aan het begin van de Gallaitstraat, vlakbij het Liedtsplein, heeft de gemeente Schaarbeek het standbeeld van Nasreddin Hoca weggehaald. Het pleintje tussen de Gallaitstraat en de Vandermeerschstraat, waar het standbeeld stond, wordt mogelijk heringericht.

Het standbeeld van de middeleeuwse filosoof en legendarische figuur uit de Turkse cultuur, die achterstevoren op een ezel rijdt, raakte een tijd geleden beschadigd door vandalen. Het Turkse ministerie van Cultuur en de Turkse ambassade schonken daarom een nieuw beeld van Nasreddin Hoca. Het oude, beschadigde standbeeld in de Gallaitstraat werd deze week weggehaald.

De gemeente Schaarbeek bekijkt nu of de plek van het oude standbeeld op een andere manier kan worden ingevuld. "Eerst gaan onze diensten de ondergrond onderzoeken. Daarna zullen ze een voorstel tot herinrichting doen", zegt Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Bernard Clerfayt (Défi).

'Tijdelijke herinrichting'

"Misschien is het mogelijk om er een boom of een haag te planten", zegt Weber. "Hoe dan ook zou het om een tijdelijke herinrichting gaan, want in dezelfde zone zullen er ook werken voor de nieuwe metrolijn plaatsvinden." Die zullen echter pas ten vroegste over een aantal jaar van start gaan.

Het nieuwe standbeeld van Nasreddin Hoca prijkt momenteel op de hoek van de Olivierstraat en de Haachtsesteenweg, al is dat niet per se zijn definitieve standplaats. Inwoners van Schaarbeek kunnen zelf een nieuwe thuis voor het beeld voorstellen, via de website van de gemeente.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, actua, Gezien, Nasreddin, standbeeld, Turkije, Liedtsplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie