© monlouis | Het oude beeld van Nasreddin Hoca: een filosoof , omgekeerd zittend op een ezel.

Turkije schenkt Schaarbeek nieuw standbeeld

EDB
© BRUZZ
09/11/2018

Het standbeeld van Nasreddin Hoca, achterstevoren op zijn ezel in de Gallaitstraat, is al even beschadigd. Maar om de herinnering aan de Turkse filosoof niet helemaal teloor te laten gaan, verwelkomt de gemeente een nieuw standbeeld. Dat zoekt nog een definitieve plek.

Nasreddin Hoca is een legendarische figuur uit de Turkse cultuur. De theoloog leefde in de dertiende eeuw na Christus en dankt zijn reputatie aan zijn geestige antwoorden.

Een voorbeeld daarvan is de overbekende grap waarbij Nasruddin Hoca op een dag wordt gezien terwijl hij achterstevoren op zijn ezel zit. “U zit verkeerd op uw ezel,” zeggen de mensen. “Ik verkeerd? Integendeel,” antwoordt Nasreddin. “De ezel loopt verkeerd!”

Het is vooral in de ezelsgemeente – waar anders – dat het tot steen geworden mopje weerklank vond.

Geschikte plek

Maar weer en wind hadden hun impact op de filosoof. Ter vervanging van het beschadigde beeld, heeft Schaarbeek nu een nieuw werk ontvangen, ditmaal van de hand van kunstenaar Yurdanur Metin. Het geschenk van het Turkse Ministerie van Cultuur en de Turkse ambassade zou beter bestand zijn tegen het Belgische klimaat.

De gemeente Schaarbeek wou het eerst plaatsen op het kruispunt van de Haachtsesteenweg en het Koninginneplein, maar dat werd geweigerd door het Brussels Gewest. In afwachting tot een definitief plekje, staat de filosoof voorlopig te blinken op de hoek van de Olivierstraat en de Haachtsesteenweg. Maar wie mee wil stemmen over de meest geschikte locatie voor Nasreddin, kan dat hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Nasreddin, ezelsgemeente, standbeeld, Turkse filosoof

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie