psycholoog pexels stockfoto

| Illustratiebeeld.

Bijna 40.000 Brusselaars deden beroep op psychologische zorg afgelopen drie jaar

© BRUZZ
13/04/2024

Sinds september 2021 vonden 39.360 Brusselaars hun weg naar een psycholoog of orthopedagoog in de eerstelijnszorg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (Vooruit.brussels) opvroeg.

Sinds september 2021 werd de geestelijke gezondheidszorg toegankelijker voor meer Belgen. Via een nieuwe conventie werd een eerste sessie bij een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog gratis.

Vanaf de tweede sessie betalen volwassenen 11 euro remgeld per individuele sessie, of 4 euro wanneer ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Groepssessies kosten 2,5 euro. Jongeren tot en met 23 jaar maken gratis gebruik van het volledige aanbod.

Tegemoetkoming

Die maatregel wierp zijn vruchten af. Sinds de invoer vonden in totaal 315.935 landgenoten hun weg naar de psychologische zorg. En dat is ook in Brussel het geval, waar 39.360 inwoners een afspraak maakten bij een psycholoog of orthopedagoog in de eerstelijnszorg. Onder hen ook 12.449 jongeren onder de leeftijd van 23 jaar.

Ongeveer één op de drie Brusselaars die beroep deden op psychologische bijstand, konden zo een eerste gratis sessie volgen. 35 procent van de Brusselaars die zich tot de eerstelijns psychologische zorg richtten, had bovendien recht op een verhoogde tegemoetkoming en betaalde dus slechts 4 euro per individuele sessie in plaats van 11 euro.

Dat percentage ligt wel hoger dan het nationale gemiddelde van 24 procent. “Een cijfer dat aantoont dat ook financieel kwetsbare Brusselaars de weg vinden naar de psychische zorg waar ze recht op hebben”, aldus Goeman, die de cijfers opvroeg bij partijgenoot en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni