De reacties van Franstaligen op de startnota van Groen voor de Nederlandstalige onderhandelingen - met daarin enkele fusievoorstellen - hebben dinsdag niet lang op zich laten wachten. PS vindt dat de nota gemaakt is op maat van de N-VA. Les Engagés is dan weer niet verbaasd. "Dit zijn oude Vlaamse eisen." Van den Brandt (Groen) betreurt het lek: "Dit brengt een regering niet dichterbij."
Scherpe Franstalige reacties op startnota, Nederlandstalige onderhandelaars betreuren lek
De startnota van Groen vormt de basis voor de onderhandelingen aan Nederlandstalige kant. Daarin wordt gepleit voor een fusie van gemeenten, politiezones en OCMW's. Dit naast nog een hele andere rist voorstellen.
Aftredend burgemeester en Brussels parlementslid Ridouane Chahid (PS) reageerde meteen. "Een fusie van de gemeenten, politiezones en OCMW's, de inkanteling van intercommunales in het Gewest, de versterking van tweetaligheid: de nota van Van den Brandt is gemaakt op maat van de N-VA. Wat betekent dat zij ons de facto uitsluit", laat hij weten aan La Dernière Heure.
Dezelfde tekst stuurde hij later ook door naar de redactie van BRUZZ.
Volgens Chahid zorgde de PS de laatste twintig jaar voor communautaire vrede. "Vandaag gaan we twintig jaar terug in de tijd. Het communautaire dringt de echte bezorgdheden van burgers naar de achtergrond. Groen danst nu naar de pijpen van N-VA", aldus Chahid. "We zijn dan ook verbaasd om te zien hoe de ecologisten in de nationalistische val trappen."
'Niks vergeten'
Nochtans is ook Groen, Vooruit.brussels en Open VLD voorstander van een sterker stadsgewest, met één politiezone en/of een fusie van gemeenten en OCMW's.
Toch is er volgens Chahid een verschil. "De N-VA in de Brusselse regering betekent de verlamming en het onder toezicht zetten van het Brussels Gewest. Daardoor zouden Brusselaars niet meer hun eigen beslissingen kunnen nemen."
Bovendien, zo zegt Chahid: "Bij de PS vergeten en vergeven we de excessen van Theo Francken (N-VA) of Jan Jambon (N-VA) niet, en hun connecties met extreem-rechts."
'Oude Vlaamse recepten'
Bij Les Engagés is een veel gematigder geluid te horen. "Het hoeft niet te verbazen dat de Vlaamse partijen een andere kijk hebben op de institutionele situatie in Brussel dan Les Engagés", zegt kopman Christophe De Beukelaer.
"De fusie van gemeenten en politiezones, dat zijn oude Vlaamse eisen die bij elke onderhandeling opduiken. Ik verwachtte niets anders van zo'n nota"
Voorzitter van Les Engagés Brussel
"Dat hun uitgangsposities in de onderhandelingen ver verwijderd zijn van die van Les Engagés hoeft evenmin te verbazen", vervolgt De Beukelaer. "Vooruit voerde bijvoorbeeld campagne onder de noemer 'one.brussels' en pleitte voor de fusie van gemeenten en politiezones. Dit zijn oude Vlaamse eisen die bij elke onderhandeling opduiken. Ik verwachtte dus niets anders van zo'n nota."
"We delen de observaties, maar niet de oplossingen", zegt De Beukelaer verder. "Laten we dan ook aan de onderhandelingstafel gaan zitten en erover praten. Ik heb goede argumenten om deze symbolische maar ineffectieve voorstellen tegen te gaan. Laten we, in plaats van verontwaardigde verklaringen af te leggen, het vertrouwen dat de Brusselaars in ons hebben gesteld waardig zijn door een evenwicht te zoeken tussen al deze dossiers. Want de urgentie is totaal."
David Leisterh van MR, vaak genoemd als toekomstig minister-president, wil op dit moment geen reactie geven.
'Vergeten Vlaamse droombeelden'
De Franstalige oppositiepartij Défi laat wel van zich horen. "Hoewel de 'supernota' van Van den Brandt belangrijke dossiers lijkt te bevatten, vormt ze vooral de vergaarbak van oude Vlaamse droombeelden en vergeet ze, naast enkele gemeenplaatsen, drastisch de strijd aan te gaan met de voornaamste uitdagingen voor Brussel", zegt aftredend burgemeester Bernard Clerfayt (Défi).
"Deze Vlaamse obsessie verbergt slecht de machtshonger van de Vlaamse partijen, alsook hun miskenning van de échte uitdagingen"
Ontslagnemend minister in de Brusselse regering voor Défi
"Nu de N-VA mee aan tafel zit, treedt de fusie van de gemeenten en van de politiezones weer op de voorgrond", aldus Clerfayt. "Terwijl de fusie van de gemeente niet gesteund wordt door een meerderheid van de Brusselaars, en een fusie van de politiezones geen grotere efficiëntie waarborgt."
"Deze Vlaamse obsessie verbergt slecht de machtshonger van de Vlaamse partijen, alsook hun miskenning van de échte uitdagingen", gaat Clerfayt verder. "Ik wacht nog steeds op het bewijs dat de schrapping van de gemeenten het Gewest beter zal doen functioneren en een betere opvolging van de wensen van de burgers zal verzekeren. Deze supernota bevat ook onvoldoende legitieme verzoeken, opdat de federale staat eindelijk haar verantwoordelijkheden tegenover het Hoofdstedelijk Gewest zou opnemen. Nog nooit zal een land zijn hoofdstad zo gehaat hebben!"
'Lekken helpt niet'
Bij de Nederlandstalige onderhandelaars klinkt er vooral teleurstelling over het uitlekken van de nota. Brussels Groen-kopstuk Elke Van den Brandt reageert scherp op het lekken van een ontwerpnota in de Franstalige pers. "Ontwerpnota's in de pers lekken, brengt een regering niet dichterbij", zegt ze in een korte mededeling.
Ook bij Open VLD, Vooruit en N-VA, de drie partijen met wie Van den Brandt een Nederlandstalige meerderheid probeert te smeden, vraagt men zich af wie de ontwerpnota gelekt heeft en met welk doel.
La Libre Belgique en BX1 kregen naar eigen zeggen een ontwerpnota van een tiental pagina's in handen. Verschillende onderhandelaars wijzen erop dat de nota permanent wordt bijgewerkt en dat het document dat gelekt is, van weinig waarde is. Maandagavond zaten de vier partijen nog drie uur samen en na afloop klonk het unaniem dat het een constructieve vergadering was over de inhoud en dat men niet ver van een akkoord voor een meerderheid in de Nederlandse taalgroep was.
"We doen er nu alles aan om dit te doen slagen", stelt Van den Brandt in een reactie. "Ontwerpnota's in de pers lekken, brengt een regering niet dichterbij. Dit soort demarches blokkeert de zaken alleen maar, terwijl de uitdagingen torenhoog zijn en de tijd dringt."
'Oproep tot discretie'
Ook Ans Persoons van Vooruit.brussels is niet te spreken over het lek: "We betreuren dit lek ten zeerste, want dit doet afbreuk aan het vertrouwen dat tot stand gekomen is de voorbije dagen. We blijven oproepen om in volledige discretie gesprekken te voeren, om deze formatie slaagkansen te geven."
"We hebben gisteren een aantal knooppunten besproken met de onderhandelaars en we wachten op een herwerkte principetekst om te kunnen landen", stelt Frédéric De Gucht (Open VLD). "Die nota is dus echt niets waard", voegt hij eraan toe.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , coalitievorming , voorspelbaar , Ridouane Chahid , Christophe De Beukelaer , Bernard Clerfayt , PS , MR , David Leisterh , N-VA , Groen , vooruit.brussels , Open VLD
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.