| Vivalis roept 65+'ers op om zich te vaccineren.

Voor het eerst sinds corona mondmaskeradvies: ‘Ons personeel draagt ze sinds vandaag’

JP
© BRUZZ
10/01/2025

Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties in België is opgetrokken van code geel naar oranje. Dat betekent dat het dragen van een mondmasker wordt aanbevolen, zeker in de zorg. In Brussel beslissen ziekenhuizen zelf of hun personeel een mondmasker moet dragen of niet. In de Iris Ziekenhuizen Zuid is dat sinds vrijdag het geval.

Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties in ons land gaat van geel naar oranje. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdag in de Kamer bekendgemaakt. Dat betekent meteen dat het dragen van mondmaskers weer wordt aanbevolen, voor het eerst sinds het einde van de coronapandemie.

Betekent dit dan dat we te maken hebben met een uitzonderlijke griepepidemie? Niet per se. Sinds deze winter beschikt ons land over een "Winterplan Luchtweginfecties", dat moet helpen beter voorbereid te zijn op terugkerende pieken van bijvoorbeeld griep, RSV of covid.

Het systeem maakt gebruik van kleurencodes per waarschuwingsniveau. De wetenschappelijke experten van de Risk Assessment Group (een groep gespecialiseerde artsen-epidemiologen van Sciensano, red.) hebben nu geadviseerd om een niveau op te schalen: van geel naar oranje. Daarmee wordt in de eerste plaats geadviseerd om mondmaskers te gebruiken, zeker in de zorg.

Mondmaskers

“In Brussel kiezen de ziekenhuizen zelf wat ze met het advies willen doen,” zegt Delphine Jarosinski, woordvoerster van de Iris Ziekenhuizen Zuid. “Ons personeel draagt vanaf vandaag een mondmasker. Aan patiënten vragen we om een mondmasker te dragen als ze symptomen hebben.”

Dat is geen overbodige luxe: de werkdruk lag hoger de afgelopen week in de Brusselse ziekenhuizen, zo berichtte BX1 eerder deze week. In verschillende ziekenhuizen werden meer mensen opgenomen.

“Begin deze week kwamen er meer mensen binnen op de spoed,” gaat de woordvoerster van de Iris Ziekenhuizen Zuid verder. Van een "overrompeling" is geen sprake, voorlopig kan het ziekenhuis de extra zorgvraag nog aan.

Ook Annemie Deleenheer, ondervoorzitster van de Brusselse Huisartsenkring, kan de werklast nog aan. “Het is voldoende druk, maar het gaat nog in onze praktijk.”

Mogelijk moet de echte "piek" van de griepepidemie, die sinds december officieel begonnen is, evenwel nog komen. Dat zei het diensthoofd van de spoedafdeling op de Kliniek Sint-Jan Claude Hautain eerder aan BX1. “We vrezen voor een stijging omdat de vaccinatiegraad dit jaar lager lag dan anders.”

Vaccinaties

“Op Belgisch niveau zijn mensen inderdaad minder gevaccineerd,” zegt David Herco, medische coördinator voor preventie bij het Brussels gezondheidsagentschap Vivalis op basis van cijfers van vaccinaties bij de Brusselse apotheken. "Op Brussels niveau is er dan weer een lichte stijging van 1 procent onder de gevaccineerde 65-plussers."

Ondanks de stijging vergeleken met vorig jaar, roept Vivalis 65-plussers toch op om zich te vaccineren. “Het streefpercentage is 75 procent,” zegt Herco. “Daar zitten we nog ver onder.”

Daarnaast vraagt Vivalis Brusselaars ook om bij niet-dringende klachten zoveel mogelijk een beroep te doen op hun huisarts om zo de spoedafdelingen van de ziekenhuizen te ontlasten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni