CureVac-vaccin begin van de zomer op de markt

© Belgaimage

Het CureVac-vaccin, dat in Brussel uitvoerig wordt getest, zal als alles goed gaat eind juni op de markt komen. Het vijfde coronavaccin zit in de laatste fase en de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Bij het begin van de zomer wordt verwacht dat het Europees Geneesmiddelenagentschap zijn goedkeuring zal geven voor een nieuw mRNA-vaccin tegen het coronavirus. Dat bevestigt hoofdarts bij preventiedienst Cohezio Eddie De Block, na enkele meldingen van goede resultaten van het verpleegkundig personeel bij Mensura.

In de twee testcentra in Brussel kregen 2.000 Belgen het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac toegediend, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen. Vaccinoloog Pierre Van Damme is er hoofd van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties. Het Duitse bedrijf is gespecialiseerd in mRNA-vaccins, vergelijkbaar dus met het coronavaccin van Pfizer.

Op dit moment zijn alle inentingen met het vaccin achter de rug, net als de bloedafnames achteraf. Het vaccin zit nu in een laatste evaluatieperiode. De tests verliepen goed, en dus zal het vaccin vroeger dan gepland op de markt komen, aan het begin van de zomer.

Ons land kocht 2,9 miljoen dosissen van het CureVac-vaccin. Het vaccin is ondertussen al massaal in productie en wordt geproduceerd in Waver. Het bedrijf heeft al in januari strategische partnerschappen gesloten rond de wereldwijde productie met onder andere Bayer.

Zo snel mogelijk commercialiseren

Wereldwijd nemen zo'n 35.000 mensen deel aan het laatste deel van de studie vòòr commercialisering. De resultaten worden getest via een app, waarop de deelnemers elke week een logboek bijhouden van hun gezondheidstoestand. Eerst worden de data, die zijn verzameld via het platform HERALD en gesprekken met de gevaccineerden, geanalyseerd en geëvalueerd door het Europese Geneesmiddelenagentschap. Daarop volgt zo snel mogelijk een formele aanvraag voor de commercialisering van het vaccin onderhevig aan de huidige wetgeving.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?