Iemand die gevaccineerd is in het vaccinatiecentrum op de Heizel (archiefbeeld)

De ministers van Volksgezondheid hebben het licht op groen gezet om het Nuvaxovid-vaccin van Novavax te gebruiken als een alternatief voor mensen die nog niet konden gevaccineerd worden. Het gaat dan in de eerste plaats om mensen met een hoog risico op allergische reacties op de beschikbare vaccins of mensen die bijwerkingen hadden na een eerste vaccinatie tegen Covid-19.

Dat meldt de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid woensdag. Nuvaxovid is het vaccin van het Amerikaanse Novavax. Het vaccin kreeg in december 2021 groen licht van het Eurpoees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het was daarmee het vijfde vaccin dat in Europa werd goedgekeurd.

Nuvaxovid is een zogenaamd eiwitvaccin dat anders werkt dan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Het bevat kleine deeltjes die het spike-eiwit van het coronavirus nabootsen, waartegen het lichaam antilichamen aanmaakt. Het basisvaccinatieschema met Nuvaxovid bestaat uit twee doses, die met een interval van ten minste drie weken worden toegediend.

Alternatief vaccin

De ministers van Volksgezondheid hebben nu beslist om Novavax in te zetten als alternatief vaccin. In de eerste plaats zal het ingezet worden voor naar schatting 3.000 mensen die nog niet gevaccineerd zijn omdat ze een hoog risico hadden op allergische reacties op de bestanddelen van de eerder gebruikte vaccins en mensen die ernstige bijwerkingen hebben gehad na vaccinatie met die eerdere vaccins.

Omdat het gaat om een beperkte groep, kunnen de deelstaten het vaccin ook aanbieden aan andere groepen en dat volgens het principe first come, first served. "Dit kan onder meer gaan over nog niet gevaccineerd zorgpersoneel en personen die een fobie ontwikkeld hebben tegen de andere vaccins, waarvan de werkzaamheid en veiligheid nochtans uitgebreid wetenschappelijk bewezen is," zo meldt de IMC. Bedoeling is om de registratieplatforms BruVax en QVax in te zetten.

Vanaf de tweede helft van februari 2022 zullen in ons land 510.000 doses Nuvaxovid worden geleverd, verspreid over de maanden februari en maart. Met deze levering kunnen maximaal 170.000 mensen worden gevaccineerd. "We houden er rekening mee dat deze mensen ook een booster nodig zullen hebben in de toekomst, en wachten hiervoor op verdere wetenschappelijke gegevens," luidt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni