De dienst spoedgevallen van het Delta-ziekenhuis van de groep CHIREC (Centre Hospitalier Interrégional Edith Cavell)
© PhotoNews | De dienst spoedgevallen van het Delta-ziekenhuis van de groep CHIREC (Centre Hospitalier Interrégional Edith Cavell.)

Oproep Brussel: ga niet bij minste geringste naar spoedafdeling

© Belga
19/01/2023

De GGC en de zorginstellingen in het Brussels Gewest vragen de bevolking om bij lichte ziektesymptomen - zoals een loopneus of keelpijn - en als ze geen andere gezondheidsproblemen hebben, niet meteen naar de spoeddiensten van de ziekenhuizen te gaan. Door personeelsgebrek en het feit dat verschillende virussen momenteel tegelijk de ronde doen, staan die al onder druk.

De griep heeft wellicht zijn piek bereikt, maar ook COVID-19 en RSV zijn nog steeds in omloop. Bovendien zijn in Brussel 349 van de 7.230 ziekenhuisbedden niet beschikbaar wegens een gebrek aan personeel, schrijven de GGC en GIBBIS (de federatie van de Brussels gezondheidszorginstelllingen) donderdag in hun oproep.

Ze vragen de bevolking daarom om op een "verantwoorde manier" een beroep te doen op de spoeddiensten en bij lichte symptomen als een loopneus, keelpijn, spierpijn en lichte koorts niet meer naar de spoed te trekken als er geen andere gezondheidsproblemen zijn.

"Ga bij dit type symptomen niet meteen naar de spoeddienst van een ziekenhuis. Doe dat enkel bij noodgevallen of verontrustende symptomen", zegt Dieter Goemaere, directeur Algemene Ziekenhuizen bij GIBBIS. "De spoeddiensten van de ziekenhuizen zijn voorbehouden voor de meest ernstige gevallen en levensbedreigende noodsituaties. Om goed te kunnen functioneren, moeten zij zich kunnen concentreren op de meest hulpbehoevenden."

Wie enkel lichte ziektesymptomen ervaart, moet zich niet ongerust maken, want in de meeste gevallen verdwijnen de symptomen na een paar dagen. Maar wie zich toch zorgen maakt, belt best zijn huisarts, zeggen de GGC en GIBBIS. De apotheker kan dan weer helpen de juiste geneesmiddelen te vinden om die symptomen te verlichten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, spoed, GGC, griep

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie