Tandartspraktijk in Brussel

| Tandartspraktijk in Brussel.

VUB wil vanaf 2025 opnieuw opleiding tandheelkunde aanbieden

© Belga
23/04/2024

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een aanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid om vanaf 2025 opnieuw een opleiding tandheelkunde aan te bieden. Bedoeling is een 40-tal tandartsstudenten per jaar op te leiden.

Volgens de universiteit kampen Vlaanderen en Brussel met een historische achterstand in het aantal Nederlandstalige tandartsen. De gevolgen voor de patiënten laten zich voelen.

Zestig procent van de tandartsen neemt geen nieuwe patiënten aan, zo bleek uit een peiling van Terzake vorig jaar bij tandartsen in Vlaanderen. Bij 20 procent was de wachttijd voor een afspraak langer dan twee maanden. Die problemen zullen nog enkele jaren aanslepen.

Zo is er ook onder de tandartsenpopulatie sprake van een vergrijzing. Een aantal tandartsen gaat binnenkort met pensioen of zal de activiteiten afbouwen. "Ten tweede komt meer dan 50 procent van de nieuwe tandartsen die in België beginnen uit het buitenland", zegt Dirk Devroey, decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB.

"Zij spreken niet altijd één van onze landstalen, maar we hebben ook weinig garanties over de kwaliteit van hun opleiding. En dan is er nog de toenemende nood aan tandheelkundige zorg omdat mensen meer aandacht besteden aan hun gebit."

Broodnodig

De VUB wil haar duit in het zakje doen om meer broodnodige algemene tandartsen op te leiden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) steunt het initiatief. In december 2023 bezocht hij het volledig vernieuwde fantoomlab van de tandheelkunde aan de VUB, en vond een eerste verkennend gesprek plaats over de mogelijkheden rond een nieuwe opleiding tandheelkunde.

"Het fantoomlab van het Universitair Tandheelkundig Centrum van de VUB werd op een duurzame manier gerenoveerd naar een modern trainingscentrum, om tegemoet te komen aan de noden van een hedendaagse tandheelkundige opleidingsfaciliteit", aldus VUB-rector Jan Danckaert. "Nu al scherpen vele tandartsen er na hun opleiding hun vaardigheden verder aan via postacademische vorming."

Opleidingen tandheelkunde bestaan er in Vlaanderen ook aan de UGent en de KU Leuven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni